Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2021. 01. 25., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2020. június 02.

Vissza nem térítendő támogatások, kedvezményes hitelek fejlesztéshez, munkahely-megtartáshoz és munkahely-teremtéshez

1.Mai naptól (május 29. péntek) nyújthatóak be pályázatok a GINOP 1.2.8-20 és a VEKOP 1.2.6-20 „Magyar, High-tech és Zöld” szuperkonstrukcióra

 

„A Magyar, High-tech és Zöld szuperkonstrukció azért egyedülálló a magyar gazdaságfejlesztés történetében, mert a hazai vállalkozások azonos tartalmú, 70 százalékos támogatásintenzitású felhívásra pályázhatnak, működjenek az ország bármely pontján. Vagyis, ezúttal nemcsak a vidéki, de a budapesti és Pest megyei vállalkozások is fejlesztési forráshoz juthatnak hatékonyságnövelő fejlesztéseik megvalósításához.” – nyilatkozta Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. A vállalkozások munkavállalónként 1-9 fő között 1,5 millió forintot, 10-49 fő között 1 millió forintot, míg 50-249 fő között 500 ezer forint kaphatnak. Cserében vállalniuk kell, hogy megtartják munkavállalóik 90 százalékát. A pályázat keretében lehetőség van hatékonyságnövelő fejlesztések (eszközök, gépek, automatizált gyártási technológiák beszerzése, digitalizáció, energiahatékonyság) megvalósítása mellett képzés és szakértői szolgáltatás elszámolására, valamint 10 százalékban bérleti díj és forgóeszköz, 1 százalékban pedig rezsi költségek elszámolására is a felhívásban részletezett módon. A támogatás formája feltételesen visszatérítendő támogatás. Ennek előnye, hogy a támogatás odaítélése után 100 százalék előleghez juthatnak a kedvezményezett vállalkozások. A forrás a pályázat feltételeinek betartása esetén vissza nem térítendővé válik. A pályázatok elérhetőek: https://www.vali.ifka.hu/hu/page/palyazati-felhivasok

Magyarázó ábra: https://www.facebook.com/gylaszloitm/photos/a.296711694241799/663050540941244/?type=3&theater

 

Az előzetes tájékozódás alapján rendkívül nagy érdeklődésre számítunk a pályázat kapcsán.

 

2.Június 2-ig társadalmi egyeztetésen a Zöld Nemzeti Bajnokok konstrukció (GINOP 1.2.11-20)

 

Magyarország Kormányának kiemelt célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása, a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, valamint a Gazdaságvédelmi Akcióterv célkitűzéseivel összhangban.

Ennek megfelelően 2020. május 25-én társadalmi egyeztetésre bocsátottuk a Zöld Nemzeti Bajnokok (GINOP 1.2.11-20) konstrukciót, amely jelenleg 3,85 milliárd forint keretösszeggel áll majd a vállalkozások rendelkezésére. A vissza nem térítendő támogatás mértéke cégenként 20-100 millió forint lehet, várhatóan 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A felhívásra a jelenlegi tervek szerint a következő témák mentén nyújthatók majd be pályázatok: 1) Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló hazai gyártók erősítése; 2) Egyszer használatos műanyag termékek kiváltása; 3) Vízfelhasználás hatékonyságának növelése; 4) Elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártók erősítése; 5) Másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználó gyártók támogatása. Véleményezésre a következő oldalon van lehetőség: https://www.palyazat.gov.hu/node/72223

 

Az első napokban nem érkezett észrevétel a pályázathoz. Javasoljuk, hogy éljenek a lehetőséggel, ugyanis készen állunk arra, hogy a keretösszeget a vállalati igények mentén módosítsuk.

 

3.Június 2-ig társadalmi egyeztetésen a Magyar Multi Program III. (GINOP 1.2.7-20) ráépülő felhívás

 

Jelen felhívás keretében a nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások olyan fejlesztési elképzelései támogathatók, melyek a GINOP-1.1.4-16 kiemelt projekt keretében azonosított vállalkozások számára készült egyéni fejlesztési terv gyakorlati megvalósításához járulnak hozzá. A projektekre 2,5 millió Ft – 340 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatás igényelhető.  A projekt keretében lehetőség nyílik technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, információs technológia-fejlesztésre, technológiatranszfert eredményező gyártási licenc, gyártási know-how beszerzésekre, minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére és tanúsítványok megszerzésére, valamint infrastrukturális és ingatlan beruházásra. Másrészt minősített szolgáltatóktól igénybe vehetők tanácsadási szolgáltatások a műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, marketing, márka- és arculatépítés, stratégiai és vállalati pénzügyi tanácsadás, valamint szervezet-, folyamat- és menedzsmentfejlesztés területén. Véleményezésre a következő oldalon van lehetőség: https://www.palyazat.gov.hu/node/72219

 

A konstrukció tehát kifejezetten azon vállalkozásoknak szól, akik a GINOP 1.1.4-16 projekt keretében egyéni fejlesztési tervet készítettek.

 

4.Továbbra is lehet jelentkezni a Munkahelyvédelmi és a Munkahelyteremtő Bértámogatásra

 

Azon vállalkozások számára, ahol nehézséget okoz a munkavállalók megtartása vagy új munkaerő felvétele, továbbra is elérhetőek a korábbi hetekben ismertetett lehetőségek, amelyekről átfogóan a https://www.vali.ifka.hu/hu/page/bertamogatas oldal nyújt tájékoztatást.

Mivel több kérdés érkezett vállalkozásoktól, hogy mi a különbség a bértámogatások között, elkészítettük a következő ábrát: https://www.facebook.com/gylaszloitm/photos/a.296711694241799/662464264333205/?type=3&theater

 

Munkatársaink jelzése alapján a nagyszámú beérkezett kérelem miatt a kérelmek elbírálása Budapesten és Pest megyében lassabb, ugyanakkor folyamatos. Kérjük a vállalkozások megértését.

 

5.Elérhetőek a Széchenyi Kártya Program kedvezményes hitelei a KAVOSZ regisztráló irodaházaiban

Alább csatolmányban találják a konstrukciók leírását.

 

6.Rendszeres heti tájékoztatás a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásáról

 

Magyarország a régióban elsőként, már 2020. március 3-tól heti egyeztetést tart a hazai vállalkozásokat képviselő kamarákkal és érdekvédelmi szövetségekkel, a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak csillapítása, valamint a gazdaság mielőbbi újraindulását támogató intézkedések kidolgozása érdekében. Ezen egyeztetések tapasztalatait is felhasználva született meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv, amely végrehajtásának jelenleg 2. fázisa zajlik.

 

A végrehajtás aktuális állapotáról, a legfontosabb intézkedésekről, illetve az aktuális kamarai visszajelzésekről Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár tart sajtótájékoztatót 2020. május 25-től minden hétfőn az ITM Sajtótermében. A következő tájékoztató időpontja 2020. június 2.

 

Vissza a főoldalra