Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2020. 10. 22., csütörtök
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2020. július 02.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv hírei (2020. 06. 22-28.)

Kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedéseinek köszönhetően.

1.  EU-s összehasonlításban alacsony a magyar munkanélküliség

A márciusi, áprilisi és májusi adatokat összevetve a 4,1 százalékos magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban.

 

2. 59.000 fővel csökkent az inaktívak száma Magyarországon

Májusban a munkanélküliek áltagos létszáma 28 ezerrel nőtt. A növekedés leginkább abból adódott, hogy az inaktívak száma 59 ezer fővel csökkent, azaz ennyi munkavállaló tért vissza a veszélyhelyzeti intézkedések végével a munkaerőpiacra. Közülük 31 ezren elkezdtek dolgozni, 28 ezren pedig munkanélküliként jelentek meg a statisztikában.

 

3. Második hete csökken a regisztrált álláskeresők száma

A 2020. június 15-i hét volt az első, amikor a regisztrált álláskeresők száma csökkenést mutatott. Bár a tendencia továbbra is „törékeny” a csökkenés a 22-i héten is folytatódott. Ebben közrejátszhatott a kormány által meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatás is, amellyel meghirdetése óta 24 ezer új munkahely létrehozásához járult hozzá a kormány, azaz 24 ezer magyar állampolgárnak segített munkához jutni. 

 

4.  Jelentősen növekszik a bejelentett üres álláshelyek száma

Munkaerőpiaci fordulatra utal az is, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma jelentősen nőtt, a megelőző héten rendelkezésre álló 4833 álláshelyhez képest a június 22-i héten 6136 álláshelyre kerestek munkavállalót a vállalkozók.

 

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként a különböző beruházási programok révén mintegy 600 milliárd forint többletberuházás valósul meg a magyar gazdaságban. Az intézkedések mintegy 1 millió 300 ezer magyar állampolgárnak segítettek.

 

forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkári Kabinet

Vissza a főoldalra