Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2020. 10. 22., csütörtök
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2020. július 07.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv legfontosabb heti hírei (június 29. – július 5.) az ITM-től*

I. Immár 3 hete kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedéseinek is köszönhetően.

 

1.A 2020. június 29-i héten 2060 fővel többen regisztráltak álláskeresőként, mint a múlt héten, de ezzel együtt is nőtt a foglalkoztatottak száma és összességében csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Az elmúlt héten 11.435 fő helyett immár 13.495 főt vettek nyilvántartásba a Foglalkoztatási Osztályok, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók a korlátozások feloldását követően ismét elkezdtek munkát keresni és az inaktivitásból térnek vissza a munkaerőpiacra.

 

2.Enyhén csökkent a közfoglalkoztatottak száma.

A június 29-én ismertetett 90.363 főhöz képest július 6-án ismét 90.000 fő alá, 89.399 főre csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Most úgy látszik, hogy az idei évre 200.000 főre emelt keretre nem lesz teljes egészében szükség.

 

3.Több mint 5000 fővel nőtt a regisztrációból kilépők száma.

A regisztrációból kilépők száma az előző heti 11.498 főről 16.835 főre nőtt az elmúlt héten. Vagyis, mintegy 5000 fővel többen helyezkedtek el a munkaerőpiacon, mint az előző héten.

 

4.Több mint 3000 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Ha egyenleget akarunk vonni, akkor a regisztrált álláskeresők száma 376.132 főről 372.792 főre, vagyis több mint 3000 fővel csökkent a múlt héten. Úgy helyes ugyanakkor, ha továbbra is óvatosan fogalmazunk és azt mondjuk, hogy ez törékeny fordulat, amelyről majd a következő hónapok adatait látva tudunk végkövetkeztetést levonni.

 

5.Továbbra is jelentősen növekszik a bejelentett üres álláshelyek száma

Bizakodásra ad okot azonban, hogy a korábbi hétnél is több, mintegy 8400 bejelentett üres álláshely áll a munkavállalók rendelkezésére. Ez a korábbi 4833 üres álláshelyhez képest több mint 70, az előző heti 6136 üres álláshelyhez képest közel 40 százalékos növekedés. A kormányzati intézkedések célja, hogy minél több új munkahely jöjjön létre, segítve a munkaerőpiac helyreállását.

 

II. Még a nyáron sor kerül a támogató okiratok kiállítására a GINOP 1.2.8-20 és VEKOP 1.2.6-20 konstrukció keretében

 

Annak érdekében, hogy a tervezett beruházások mielőbb megvalósuljanak, 2020. augusztus 31-ig minden, a GINOP 1.2.8-20 és VEKOP 1.2.6-20 „Magyar, High-tech és Zöld” konstrukcióra pályázó vállalkozás tájékoztatást kap pályázata állásáról az illetékes Irányító Hatóságtól. Amennyiben a vállalkozások esetén nincs szükség hiánypótlásra, úgy már a nyár végéig sor kerül a támogató okiratok kiállítására is.

 

Ez 5436 vállalkozást érint, amelyek összesen  mintegy 128 millárd forint értékben nyújtottak be pályázatot, 193 milliárd forint értékű hatékonyságnövelő beruházás megvalósításához. A programok kapcsán sok múlik a vállalkozásokon, hogy jól tervezzék meg a megvalósítani kívánt beruházásokat, ténylegesen olyan fejlesztést valósítsanak meg, amely hozzájárul cégük stabil működéséhez és növekedéséhez, valamint, hogy megfelelően dokumentálják a beruházásokat. A források vissza nem térítendővé válása, valamint a fejlesztések elszámolhatósága ugyanis azon múlik, hogy a vállalkozások az adminisztratív követelményeknek megfeleljenek. Tekintettel arra, hogy a kormány egy 100 forintos beruházás esetén átlagosan 50-70 forint támogatást nyújt, a vállalkozások a dokumentációra mint az együttműködés egy fontos elemére tekintsenek és ennek szellemében készüljenek a beruházások végrehajtására.

 

III. A koronavírus-járvány továbbra is jelen van: a héten Dr. Oroszi Beatrix és Dr. Röst Gergely, a Járványmatematikai Munkacsoport vezetői voltak vendégeink a rendszeres kamarai egyeztetésen

 

Március 2. óta hétről hétre egyeztetést folytatunk a kamarák és vállalkozói érdekszövetségek képviselőivel, hogy első kézből tájékozódjunk a gazdasági fejleményekről és velük egyetértésben döntsünk a gazdaságvédelmi intézkedésekről. Ez azért fontos, mert a kormány és a gazdasági szereplők célja azonos: a koronavírus terjedését nullára csökkenteni Magyarországon. Az elmúlt időszakban mindenki számára világossá vált, hogy a járvány velünk van, és amíg nincs védőoltás, velünk is marad. Július 4. szombat volt az a nap, amikor a világon a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták.

 

Mindeközben Magyarország a védekezés szempontjából a legjobban teljesítő országok közé tartozik. Hasonlóan kedvező a helyzet Lengyelországban és Szlovákiában is, ahol az esetszámok szintén gyakorlatilag nullára csökkentek az elmúlt hetekben. Ehhez képest egyes balkáni országokban (Montenegró, Szerbia, Észak-Macedónia, Moldova) országosan, más régiós partnereinknél (Albánia, Románia, Horvátország, Bulgária, Csehország) regionálisan magas a COVID-19 terjedés kockázata.

 

*forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkári Kabinet

Vissza a főoldalra