Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2018. 06. 23., szombat
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2017. június 14.

"Attól, hogy bezárják a gimnáziumokat, még nem lesz jobb a magyar szakképzés"

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV beszélgetős műsorában kifejtette: nem véletlen, hogy most csúcsosodik ki a gimnáziumellenes hangulat, ám ez szerinte nem az oktatási intézmények hibája.

"A szakképzés ellentmondásait, negatívumait most rá lehet tolni a gimnáziumi képzésre"

- mondta Dávid Ferenc az ATV-ben, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének botrányos kijelentéséről kérdezték.

Parragh arról beszélt Debrecenben, hogy szerinte "a gimnáziumok miatt nincsenek elegen a szakképzésben" és a polgármesterekkel záratná be az intézményeket, mert azok "elszívják" a tanulókat. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke értetlenségének adott hangot Parragh kijelentésével kapcsolatban, mivel, mint fogalmazott:

"A kérdés felvetését sem értem. Én úgy tudom, hogy a gimnáziumok ma már állami tulajdonban vannak, hogy a polgármesterek ezt hogy szüntetik meg, nehezen tudom elképzelni."

Dávid Ferenc ugyanakkor rámutatott: a szakképzés minőségén lenne mit javítani, ám ebben szerinte az Iparkamarának "megkerülhetetlen felelőssége van", hiszen

"2011 óta ők a magyar szakképzés letéteményesei".

Hozzátette: "Abból, hogy a gimnáziumokat bezárják (...), egyáltalán nem következik, hogy jobb szakmunkások lesznek Magyarországon."

Dávid Ferenc ugyanakkor úgy véli, hogy a gondok az általános iskolai képzéssel kezdődnek, mert szerinte az dönti el, merre fognak orientálódni. A Balaton környékén tomboló munkaerőhiányról szólva elmondta, hogy nem szezonális és nem is csak a vendéglátóipart érintő krízisről van szó. A válság okait a demográfiai csökkenésben, az elvándorlásban és a nyugdíjpolitikában, azon belül is a "Nők 40" programban látja. Ezek szerinte épp a szolgáltatói szakmákat érintenek negatívan, mivel "kikényszerítenek a pályáról" több százezer embert. Dávid Ferenc kiemelte: az ország legnagyobb, munkaigényes ágazatában, a kereskedelem és vendéglátásban ez különösen szembeötlő.

A veszteséget a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke szerint diákokkal még csak-csak lehetne pótolni, de a "digitális analfabéta" közmunkásokkal és a nyugdíjasokkal ez nehezen képzelhető el. Utóbbi ötletet egyenesen a "nyugdíjas-politika csődjének beismeréseként" jellemezte:

"Először elzavartuk őket (...), és most nyugdíjasként próbáljuk meg őket visszaédesgetni."

A nyugdíjas-szövetkezeteket ugyanakkor életképes ötletnek tartja, mert "a nyugdíjasok többsége szeretne szervezett formában dolgozni".
A szövetség elnöke a katasztrofális munkaerőhiány megoldását a béremelésben, a hosszútávú alkalmazás biztosításában és a közmunkások használható piaci képzésében látja.


 


forrás: alfahir.hu

Vissza a főoldalra