Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2018. 09. 19., szerda
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2017. szeptember 13.

Létszámkvóta helyett járulékcsökkentést szeretnének

Több áruházlánc leépítéssel reagált a garantált bérminimum emelésére, hogy ne növekedjen a bértömege, ráadásul a kereskedelemben dolgozók 70-80 százaléka egy forinttal sem visz többet haza havonta a kötelezően előírtnál – mondta a Világgazdaságnak Sáling József.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke arra reagált, hogy a Blokkk.com figyelmeztetett: szédületes tempóban nő az üres álláshelyek száma a kereskedelemben. Az ágazatban alkalmazottak közül átlagosan ötből négyen bruttó 161 ezer forintot keresnek, aminek a nettója 107 ezer forint. A portál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második negyedéves adatai alapján rávilágított:

míg 2013-ban 1698 üres álláshely volt a szektorban, addig idén már 5971, vagyis több mint 3,5-szer annyi. Összehasonlításképp: a teljes versenyszférát tekintve 18 046-ról szökött fel ­48 460-ra a betöltetlen pozíciók száma, azaz itt kevésbé drasztikus, 2,7-szeres a növekedés.

A KASZ elnöke szerint nem találnak a bolthálózatok munkaerőt, legfeljebb egymástól szipkázzák el az embereket, az elvándorlás pedig elsősorban a szakképzettséggel rendelkezőket érinti. Kiemelte, hogy a keleti országrészből egyre többen költöznek Nyugat-Magyarországra, de a nagy részük ott sem horgonyoz le, hanem inkább Ausztriában, Németországban próbál szerencsét.

Létszámkvótás javaslatokra valóban nincs szükség – ilyen például a 70 négyzetméterenkénti vagy 36 millió forintos árbevétel alapján egy-egy fő alkalmazásának elrendelése –, hiszen az üzletek szeretnének pluszmunkaerőt, de nem találnak – világított rá lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Mint mondta, egyrészt a közszférából a versenyszféra felé kellene irányítani a munkavállalókat, másrészt dinamikusan csökkenteni kellene a munkaadói járulékokat.

Meglehetősen feszült tehát a munkaerőpiac a kereskedelemben, ahol 2014-ben az online pénztárgép bevezetése létszámemelést hozott, ám a 2015-ben elrendelt vasárnapi boltzár tavaly áprilisi eltörlése után több embert kellett volna felvenni – de ekkor már a munkaerő-kínálat is gyengébb volt.

 

 

forrás: https://www.vg.hu/

Vissza a főoldalra