Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2018. 12. 15., szombat
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2017. október 30.

Hamarosan döntenek a képzési csomagról

Várhatóan már a jövő héten az Országgyűlés elé kerülhet a szakképzés átalakításával kapcsolatos törvénycsomag – tudta meg a Magyar Idők.

A tervezet célja, hogy a képzési lehetőségeket közelítse a piac igényeihez, emellett a szakmai szereplők nagyobb teret kapjanak az oktatás – beleértve a tananyagot – koordinálásában. Úgy tudjuk, a javaslatcsomagról hamarosan szavazniuk is kell a képviselőknek, annak érdekében, hogy az januárban már hatályba lépjen, így szeptembertől az új rendszer szerint kezdődhessen a tanév. Már a jövő héten az Országgyűlés elé kerülhet a szakképzés átalakításával kapcsolatos átfogó törvénymódosító csomag. Lapunk úgy tudja, a tervezetet már az idén meg kell szavaznia a parlamentnek annak érdekében, hogy a módosítások januártól hatályba lépjenek, mivel ez a feltétele annak, hogy a következő tanévben már az új rendszer szerint tanuljanak a szakoktatásban, felnőttképzésben részt vevők.

A tervezet egyik fontos eleme az úgynevezett ágazati készségtanácsok felállítása. Az újonnan alakuló testületek a több EU-s tagállamban már működő készségtanácsok példáját követnék. Ebben az adott ágazat szereplői maguk közül választják ki képviselőiket, akik ezáltal közvetlen befolyást szereznek a szak- és felnőttoktatás szakmai tartalmainak kontrollálására, módosítására.

Fontos változás, hogy a köznevelési törvény módosítását kiegészítve a szakgimnáziumi képzés rendszerét rugalmasabbá tennék a választható tanulási utak bővülésével. Ezen belül indokolt a hatályos szabályozás szerint az érettségihez kapcsolt mellék-szakképesítés elkülönítése, a tanuló számára választhatóvá tétele. Ez a változás a szakgimnáziumban segítséget nyújthat rugalmas, alternatív, az adott ágazathoz igazodó tanulási utak kialakítására. A tanulószerződés-kötés lehetőségének kiterjesztése a szakgimná­zium 11–12. évfolyamán tanuló diákokra pedig az alaposabb gyakorlati felkészültség, mélyebb szakmai tudás megszerzéséhez segít hozzá. Megújul a nem állami szakképzési kapacitások bevonása a központi rendszerbe. A változás a korábbi struktúrához képest az, hogy a nem állami fenntartókkal a szakképzési megállapodásokat a továbbiakban a rendszer központi irányítója, a képzésért felelős miniszter köti, így országos szinten átfogóan biztosítható a kapacitások elosztása.

Pozitívan értékelte a módosító-csomagban megjelenő változásokat lapunk kérdésére Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kiemelte: a szakgimná­ziumi mellékszakképzés lehetőségének megteremtése, a beszállítói képzés kialakítása, valamint az ágazati készségtanácsok létrehozása mind olyan intézkedés, ami rugalmasabbá teszi és a pia­ci igényekre szabva alakítja át az oktatást. Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) főtitkára szerint az ágazati készségtanácsokba a tervezettnél hangsúlyosabban kellene bevonni a munkaadói érdekképviseleteket. A főtitkár szerint kevés olyan elemet tartalmaz a csomag, amelyet az MGYOSZ javasolt, pedig a szövetség országjáró körútja során folyamatosan fenntartja a kapcsolatot a piaci szereplőkkel. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke összességében indokoltnak nevezte a javaslatcsomagot, ugyanakkor szerinte a szakszervezeteknek is helyet kellene kapniuk az ágazati készségtanácsokban.

 

forrás: magyaridok.hu

Vissza a főoldalra