Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2018. 11. 15., csütörtök
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2017. november 24.

Nincs megállás: tovább zuhan a boltok száma Magyarországon

Magyarországon egyre kevesebb boltban vásárolhatunk, ami a kiskereskedelem koncentrációjára vall. A visszaesés az ország egész területét érinti.

Az idei év közepén már csak 126 160 bolt létezett Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 4800 bolt zárta be a kapuit - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból.

Mindez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi üzletek számának folyamatos zuhanása megállíthatatlan, és 2010 elejéhez képest már közel 17 ezres a csökkenés. Az élelmiszer és a nem élelmiszer boltok száma is esik.

Ez az összesítés tartalmazza az üzemanyagtöltő állomásokat, de a gépjármű és a járműalkatrész üzleteket nem (az EU szabályozásával összhangban). Utóbbival együtt 133 890 üzlet volt június végén Magyarországon, a tendencia azonban így sem változik. Az egy évvel korábbihoz (138 800) képest ezzel még nagyobb, 4900-as a csökkenés.

A statisztikai hivatal korábbi értékelése szerint a visszaesésben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitvatartás tilalma játszhatott szerepet.

A csökkenés az ország minden területére kiterjed. Az elmúlt egy évben (2016 júniusa és 2017 júniusa között) az átlagnál nagyobb volt a visszaesés Közép-Magyarországon és Észak-Alföldön, ugyanakkor kisebb a Dunántúlon és Észak-Magyarországon.

Ebben az egy éves időszakban az 5 és 10 ezer lakos közötti, valamint a 100 ezer fő feletti települések jártak igazán rosszul, ugyanis itt 5%-kal csökkent az üzletek száma. Négy év alatt pedig a boltok 10%-a bezárt a 2-5, valamint az 5-10 ezer lakos közötti településeken. Ennél is nagyobb, 19%-os hanyatlást láthattunk a 100 ezer főt meghaladó népességű városokban.

 

forrás: portfolio.hu

Vissza a főoldalra