Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2018. 12. 15., szombat
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. január 03.

Ismét felmerült a közszféra tömeges létszámleépítése, de továbbra sincs egyetértés

A létszámleépítések megelőzése és kezelése elnevezésű EU-s pályázaton nyert 5 milliárd forintot az Nemzetgazdasági Minisztérium, ami egyből elindította a találgatásokat, vajon egyet jelent ez azzal, hogy a közszférában elbocsátások várhatóak.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint az ország versenyképességének javításához mindenképpen szükséges lenne a közszféra létszámcsökkentése. Decemberben Demján Sándor elnök arról beszélt, hogy az államnak 350 ezer embert el kellene bocsátani a hatékonyabb működésért. Vele értett egyet a VOSZ főtitkára, aki a Klubrádiónak egyebek mellett azt mondta, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy Magyarország aránytalanul sokat költ az adófizetők pénzéből a közszféra fenntartására. Dávid Ferenc emlékeztetett: a kormány részéről már többen is szóba hozták korábban a közszféra létszámának csökkentését.

A közszférában dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetői szerint a munkaerő csökkentése nem jelentene megoldást. A Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke úgy látja, Demján Sándor kijelentése részben korai, és teljesen megalapozatlan, hiszen a vállalkozók által javasolt leépítés nem csak bürokráciacsökkentéssel járna. Boros Péterné egyúttal az érdekegyeztetés fontosságát hangsúlyozta.

Sokkal jobb megoldás lenne, ha létszámleépítések helyett az állam működésének ésszerűsítésén dolgoznának – ezt mondja az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke. Kuti László szerint a rendelkezésre álló források gazdaságosabb elosztásával lehetne eredményeket elérni, de a köz- és a magánszféra közti könnyebb átjárhatóságot nem tartja feltétlenül jó megoldásnak.

A mérce.hu témával kapcsolatos cikkére levélben reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca hangsúlyozza, nem terveznek létszámleépítéseket, az elnyert uniós forrásokat az elbocsátások megelőzésére használják. Hozzáteszik: a kormány célja, hogy a programmal segítséget nyújtson az esetlegesen létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak még a munkaviszony megszűnését megelőzően, és nem csak a közszféra dolgozói vehetnek igénybe belőle segítséget.

(Klubrádió, Galavits Patrik)

Vissza a főoldalra