Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 07. 16., kedd
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. június 19.

Adócsomagot nyújt be a kormány

A dinamikus béremelkedések miatt gyorsabb élőmunkateher-csökkentést szorgalmaz a VOSZ főtitkára.

A héten nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi adócsomagot – jelezte múlt szerdán Varga Mihály pénzügyminiszter. Ennek kapcsán Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára lapunkkal közölte: az élőmunkaterhek gyorsabb csökkentésére lenne szükség.

A kormány szándéka szerint (illetve a hatéves bérmegállapodás alapján) a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke újabb két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra mérséklődik 2019 januárjától, ám Dávid Ferenc szerint ez nem ellentételezi a dinamikus bérfejlesztéseket, vagyis nagyobb csökkentésre lenne szükség. A szakmunkások garantált bérminimuma az utóbbi két évben csaknem 40 százalékkal emelkedett. A VOSZ főtitkára úgy látja, hogy ezt

az ország keleti felében képtelenek kigazdálkodni, például a kisebb településeken működő mikro- és kisvállalkozások. A hátrányos helyzetű településeken lévő cégek esetében szerinte szelektív, intenzívebb élőmunkateher-csökkentésre lenne szükség, ez lehetne egy erőteljes szochomérséklés vagy kedvezmény az iparűzési adó esetében.

A pénzügyminiszter a múlt héten jelezte: a szocho két százalékpontos csökkentése több mint százmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, a nyugdíjasok foglalkoztatásában pedig számottevő könnyebbség lesz, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szochót és egyéb járulékokat fizetni.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

 

 

forrás: VG

Vissza a főoldalra