Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 06. 25., kedd
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. november 07.

Erős vállalkozásokra, stabil munkahelyekre, növekvő bérekre van szükség

Erős vállalkozásokra, stabil munkahelyekre és növekvő bérekre van szükség ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra Európa legélhetőbb öt országa közé kerüljön – mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára, az Európai kereskedelem napja ünnepségen.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) rendezvényén az államtitkár kiemelte, a kormány legfontosabb céljai között szerepel a kereskedelem élénkítése,amelyet több intézkedéssel is segít, például az Otthon melege program működtetésével, az elektromos autók vásárlásának támogatásával.

Weingartner Balázs hozzátette: a jelentős béremelkedés folyamatosan növeli a háztartások jövedelmét, aminek révén dinamikusan bővül a fogyasztás.

Fontos, hogy a vállalkozások a fejlődésük során szem előtt tartsák a fenntarthatóságot, az okos eszközöket és megoldásokat minél nagyobb arányban építsék be mindennapjaikba - hívta fel a figyelmet Wiengartner Balázs.

Hozzátette, a kereskedelemben is kiemelten fontos a fenntarthatóság, például a reálbérekre épülő fogyasztás fenntarthatósága, és az, hogy a kereskedelmi tevékenységek kevésbé terheljék a környezetet.

Az ITM államtitkára rámutatott arra, a kormánynak szüksége van az együttműködésre, ezért szeretnének a gazdaság szereplőinek minél több fórumot biztosítani a közös célok eléréséhez.

Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke az ünnepségen a kereskedelem társadalomban, gazdaságban betöltött szerepét hangsúlyozta. Kiemelte, a kereskedelem az egyik legnagyobb adófizető, és jelentős foglalkoztató.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke szerint a kereskedelemre mindenképpen figyelni kell, hiszen az Európai Unióban mintegy 5,4 millió kereskedelmi vállalkozás működik, amelyek megközelítően 30 millió embert foglalkoztatnak.

Magyarországon 183 ezer regisztrált kereskedelmi vállalkozás található, a munkaigényes ágazat 550 ezer munkavállalót foglalkoztat,a növekvő bérek ellenére is egyre nehezebb munkaerőt találni, az üres álláshelyek 20 ezerre tehetők – tette hozzá a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke.

Az ünnepségen megemlékeztek az idén elhunyt Demján Sándorról, aki az Európai Kereskedelem Napja szellemiségét is adta, és levetítették a munkásságát összefoglaló kisfilmet.

 

forrás: Origo

Vissza a főoldalra