Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2020. 11. 26., csütörtök
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2019. július 05.

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat

A 2019-ben 16 éves „Muzsikál az erdő” összetett, összművészeti rendezvénysorozat, amely felöleli a művészetek rétegeit, a természet, a környezet megóvásának a fontosságát, a fenntartható életforma jelentőségét. Célja: az erdő és a természet, elsősorban a zene erejével a környezettudatos életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Lehetőséget kínál a szabadidő aktív eltöltésére a térség lakói és az ide látogató turisták számára egyaránt. Népszerűsíti a magyar vidék különleges természeti adottságait, az erdőket, a helyi közösségek hagyományait, a helyi szellemi, kulturális értékeket, a klasszikus- és a népzenét, a környék képzőművészetét, a térség gasztronómiai hagyományait. A rendezvény közösségformáló erővel bír, kialakult törzsgárdával rendelkezik, szellemiségével a résztvevők nagymértékben azonosulni kívánnak. „A jövő útja a természettel való harmónia kialakítása. Fenntartható, boldog emberi lét csak úgy képzelhető el, ha életünk négy legfontosabb dimenzióját – társadalom, gazdaság, környezet és a kultúra-művészetek – harmonizáljuk.” (idézet: Szabó Lajos, „Muzsikál az erdő” főszervezőjétől).

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok 2004 nyarán szerveződött első alkalommal. A kezdeti 3-4 napos eseményből nőtte ki magát 9 napos 9 helyszínen zajló eseményfolyammá, majd országos és határokon átnyúló rendezvénysorozattá. A helyi közösségek, szervezetek (önkormányzatok, erdészetek, civil szervezetek, művészek) összefogásával, az erdő, a zene - a művészetek különböző ágainak az összefonódásával jön létre a rendezvénysorozat. A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok 9 napos rendezvény, minden nap más-más település köré szerveződik, ahol a céloknak megfelelő programok kapcsolódnak egymáshoz. A sajátos rendezési elvek az ország egyéb régióiban szervezett rendezvények esetében is érvényesültek.

2013-ban elindult az ország más régióiban szervezett rendezvények sora. A „Muzsikál az erdő” folyamatosan fejlődik, a fellépők és a látogatók száma gyarapszik, ismertsége országos szintűvé vált. Rendszeresen megvalósul a mátrai nagyrendezvény mellett Gyula és Kecskemét térségében „Muzsikál az erdő” rendezvény, de bemutatkozott már Székesfehérvár és Miskolc vonzáskörzetében is. 2016-ban vált először határokon átnyúlóvá, a mátrai rendezvénysorozat nyitó napja a felvidéki Füleken zajlott, a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvény egy napja pedig Nagyvárad közelébe szerveződött. A 15 év alatt 145 helyszínen, 793 produkció valósult meg, kb. 4.500 fellépő közreműködésével.

RÉSZLETES PROGRAM IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ a Nógrád Megyei VOSZ oldalán.

Míg eleinte kizárólag amatőr, helyi előadóművészek kaptak lehetőséget, később felsorakoztak az országos ismertséggel bíró előadók, zenei formációk. Növelik a vidék ismertségét, turisztikai vonzerejét. Mindemellett a rendezvény hű maradt eredeti elveihez, ragaszkodik a helyi értékek népszerűsítéséhez. Néhány rendszeres fellépője a „Muzsikál az erdő”-nek, a teljesség igénye nélkül: az Egri Szimfonikus Zenekar, a Monarchia Szimfonikus Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, Szabó Sipos Máté, Ménesi Gergely, Palya Bea, Pál István Szalonna, Csík János, Hrúz Dénes és a Dűvő zenekar, Muzsikás Együttes, Szokolay Dongó Balázs, Illényi Katica, Lajkó Félix, Cimbaliband, Orosz Zoltán, a Corpus Harsona Quartett, az In Medias Brass rézfúvós ötös…

A rendezvények valamennyi helyszínen szabadon látogathatóak, minden program ingyenes. Így a „Muzsikál az erdő” egyfajta missziót folytat, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és a népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat.

A rendezvénysorozat szervezését a Muzsikál az Erdő Alapítvány koordinálja. A rendezvénysorozat megálmodója, létrehozója és azóta is főszervezője Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke. A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat létrehozásáért, szervezéséért 2011-ben Nógrád megye Príma Díjjal ismerte el. 2014-ben fontos mérföldkőhöz ért az alapítvány, egy főállású alkalmazott Matúz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány titkára, valamint három fő kulturális közfoglalkoztatott kapcsolódott be a munkába. A sok-sok lelkes önkéntes munkája nélkülözhetetlen.

 

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2014-ben elsők között felvételt nyert a Nógrád Megyei Értéktár tagjainak sorába, valamint Nógrádikum Díjban részesült, melynek indoklása: „ A 11 éve megszervezésre kerülő rendezvény az erdő és a zene közös megjelenésével országos és európai szinten egyedülálló.” (idézet: 2014. év „Nógrádikum” díjas értékek bemutatása. A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2014. szeptember 20-ai ülésén – a VIII. Nógrádi Megyenapon – átadásra kerülő cím és díjak kitüntetettjeinek bemutatásából.)

A rendezvény sajátos, sőt egyedülálló módon épül fel.

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat valamennyi rendezvénynapján megjelenjenek a jellemző programelemek. Így a látogatók ugyanarra az „Muzsikál az erdő”-s élményre számíthatnak minden nap, minden helyszínen, bárhol is találkoznak az országban a rendezvénnyel. A programok a családok minden tagjához szólnak, minden korosztály megtalálhatja az őt érdeklő lehetőséget. Fontosnak, hogy a gyerekek és a fiatalok otthonosan mozogjanak a rendezvényeken. A személyes jelenlét, az élő kapcsolat semmivel sem pótolható. Katartikus hatást vált ki, hogy élőben, testközelben, a jelenlévő közönség számára szólal meg a koncert, az élmény egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a helyszín, a hangulat, az időjárás, a koncert közben megszólaló énekes madarak, az erdő hangjai minden alkalommal más lelkiállapotba juttatják el a fellépő művészeket és a hallgatóságot.

Jellemző rendezvényelemek:

- klasszikus és népzenei koncertek a lombkorona árnyékában

- szakvezetéses erdei séták

- ismeretterjesztő előadások

- képzőművészeti kiállítások

- erdei sportrendezvények

- falusi vendéglátás helyi ételekkel, borokkal

- gyermekprogramok

- fenntartható gazdálkodási példák bemutatása

- helyi termékek, helyi értékek bemutatása

 

 

 

Alkotói pályázatok:

A „Muzsikál az erdő” évről évre pályázatokat hirdet fotó, képzőművészet, irodalom és gyermekrajz kategóriában. A benyújtandó pályaművekkel kapcsolatban a legfontosabb követelmény, hogy tükrözzék a rendezvény szellemiségét, a természettel, az erdővel harmóniában élő ember életfilozófiáját. Nagy megtiszteltetésként az irodalmi pályázat védnöke Jókai Anna, Kossuth Nagydíjas írónő volt, aki rendszeres előadóként megjelent a rendezvényen és szellemi támogatóként is segítette a „Muzsikál az erdő” tevékenységét. A pályaművek legjobbjait a helyszíneken kiállítva tekintheti meg a közönség.

 

A rendezvény emlékhelyei:

A rendezvény helyszínein képzőművészeti alkotások elhelyezése történik. A képzőművészek alkotásai felhívják a kirándulók figyelmét a „Muzsikál az erdő” szellemiségére.

 

 Fenyvespuszta (ifj. Szabó István szobrászművész alkotása, Muzsikál az erdő, 2004),
Mátraalmás (Koltai László szobrászművész alkotása, Muzsikál az erdő emlékfa, 2013)
Fehérvárcsurgón (2014), Gyula – Városerdőn (2015) és a felvidéki Füleken (2016), Lakitelek – Tőserdőn (2017) (Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása, Összetartás-emlékplakett).

 

A „Muzsikál az erdő” olyan rendezvénysorozat, amely egyedülálló felépítésével magas színvonalú feltöltődési lehetőséget biztosít testnek és léleknek egyaránt. A helyi értékek megismertetésével, népszerűsítésével öregbíti a vidéki élet, hazánk különböző tájegységeinek a jó hírnevét. A klasszikus zene, a népzene, a képzőművészetek, az ismeretterjesztés, az egészséges életmódra ösztönzés együttesen adja meg a rendezvénysorozat különlegességét, rendkívüli értékét.

 

Honlap: www.muzsikalazerdo.hu

Közösségi oldal: https://www.facebook.com/muzsikalazerdo/

 

„Muzsikál az erdő”- ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

RÉSZLETES PROGRAM IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ a Nógrád Megyei VOSZ oldalán.

Czékmánné Kelecsényi Ágnes, a VOSZ Nógrád Megyei Szervezetének elnöke

Vissza a főoldalra