Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2021. 08. 05., csütörtök
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2019. november 06.

Szárnyas János: Olyan vállalkozói kört alakítottunk ki, amelyik minden helyzetben megállja a helyét

Innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat és a munkaerőpiaci problémákra is megoldási javaslatokat kell adnunk – mondta az Üzletemnek Szárnyas János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Vas Megyei Szervezetének elnöke.

– Milyen a vállalkozók ismertsége és elismertsége Vas megyében?

– Úgy vélem, egyre jobb, de nem lehetünk elégedettek, hiszen a főleg a KKV szektorban dolgozó vállalkozó tagjaink nem vehetik fel a versenyt a multinacionális cégek lehetőségeivel. Szeretnénk, ha az emberek még jobban megbecsülnék a hozzájuk fizikailag is közelebb eső vállalkozásokat és vállalkozókat, hiszen velük könnyebb a napi szintű kapcsolattartás, van „arca” munkájuknak.

– Mekkora a presztízse a megyei Prima Díjnak? Sikeresnek tartja a Prima Díj megújítását?

– Mások mondják, hogy ez a legmagasabb presztízsű díj a megyében! Mi csak büszkék lehetünk erre a megállapításra, amely természetesen szól a díjjal járó anyagi megbecsülésről és a média által keltett hatásokról is.

– Milyen stratégiai feladatok várnak a VOSZ megyei szervezetére 2020-ban?

– Szakmai érdekképviseleti munkánknak fő célja, hogy kiszámítható vállalkozói környezetet lehessen kialakítani az országban, tervezhető jogi-gazdasági szabályozással. Fenn kell tartanunk a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat és a munkaerőpiaci problémákra is megoldási javaslatokat kell adnunk.

– Milyen területeken erősödött a VOSZ az utóbbi években?

– Sajnos Demján Sándor halála meghatározta a VOSZ pozícióját, de az új vezetés, úgy érzem, megtalálta a fejlődési területeket. Ezen eredmények persze csak lassan szűrődnek le a hétköznapokba. Megyei szinten öröm, hogy a PRIMA díjjal kapcsolatos elismertségünk nőtt.

– Mivel lehetne segíteni a mikrovállalkozásokat?

– Nagy segítség számukra a Széchenyi Kártya Program, de emellett is folyamatosan tájékoztatjuk tagságunkat a banki-pénzügyi szektor aktuálisan legkedvezőbb lehetőségeiről. Pályázati tanácsadást, munkaerőpiaci tájékoztatókat, work-shopokat szervezünk a részükre.

– Mekkora gond a megyében a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése, miben segít a VOSZ?

– Egy családi vállalkozásba nincs beleszólása a VOSZ-nak, de természetesen megadunk minden segítséget, ha hozzánk fordul a vállalkozás. A generációváltás folyamatát érzékeljük, és örülünk, ha az minél gördülékenyebben megy végbe.

– Főleg milyen ágazatokban érdemes a kisebb vállalkozásoknak is pályázni, hogyan segít ebben a VOSZ?

– Itt mindig az aktuális Európai Uniós és hazai pályázati kiírások határozzák meg a lehetőségeket. A kormány ágazati szintekre bontva írja ki ezeket, több esetben a VOSZ véleményét is kikérve. Szeretnénk, ha a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások dominálnának ezekben az esetekben. Természetesen a megfelelő információkat minden tagunkkal megosztjuk.

– Építőipari vállalkozóként hogyan látja a saját ágazatának helyzetét a megyében?

– Jelenleg még nagyon sok munkánk van, de az EU-s források apadásával, valamint az 5 százalékos ÁFA kivezetésével a beruházási kedv is bizonyára lanyhulni fog. Mi kialakítottunk egy olyan vállalkozói kört, amely remélem, minden helyzetben megállja a helyét, nem csak konjunktúra idején.

– Hogyan lehetne bővíteni a VOSZ megyei tagságát?

– Csak jó példával és megfelelő munkával, a nyilvánosság erejével.

– Szárnyas úr 2016-ban az előző elnök 18 évnyi munkája után vette át az irányítást. Hogyan értékeli az azóta eltelt időt? Megszűnőben a széthúzás a vasi vállalkozók között?

– A vállalkozók szerintem sosem húztak szét, maximum konkurenciája volt valaki a másiknak. A vállalkozók üzleti alapon gondolkoznak, úgy irányítják cégeiket. A közös érdek és közös érték összehozza őket, esetleg a politika távolíthatja el a feleket. Mi ebben nem veszünk részt és ezután sem szeretnénk részt venni. Az összefogás pedig fontos, hiszen egy nagy európai piacon végezzük a munkánkat.

(Fotó: Ohr Tibor)

írta: Szerdahelyi Csaba
forrás: üzletem.hu

Vissza a főoldalra