Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2018. 12. 19., szerda
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sikerekben, örömökben gazdag új évet kívánunk! #BÚÉK2019
Hírek
2017. október 26.

Íme néhány ellenérv: ezért ne legyen munkaszüneti nap december 24-e

Fennakadásokat okozhat a köz- és a versenyszférában is, ha december 24. munkaszüneti nap lesz, ráadásul az ilyenkor dolgozóknak dupla bér jár, illetve az új szabadnap megnehezíti az éves rendes szabadságok kiadását is – írta a munkáltatók képviselőjét idézve a Világgazdaság.

Napi 50-70 milliárd forinttól esne el a magyar gazdaság egy újabb munkaszüneti nap elrendelésével – mondta a VG-nek Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Szerinte a munkáltatók nem a családoktól sajnálják a több együtt töltött időt, mégis jelzésértékű, hogy az EU 28 tagországa közül mindössze hatban nem kell dolgozni december 24-én.

Dávid Ferenc szerint a december 24-i leállás nagy fennakadásokat okozna több feldolgozóipari alágazatban, elsősorban a járműgyártásban.

Hozzátette, hogy az új szabadnap a versenyszféra mellett a közszolgáltatások ellátása terén is dupla bérköltséget vonna maga után, mivel a munkaszüneti napon történő munkavégzéskor 100 százalékos bérpótlék jár. Emellett alaposan megnehezítené az éves rendes szabadságok kiadását is.

A december 24. munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezéshez november 28-ig kell összegyűjteni 200 ezer aláírást – idézte fel a lap.

Dávid Ferenc szerint ha ez teljesül, jó eséllyel nem kell a referendum 4-5 milliárd forintos költségével számolni, a kormány ugyanis várhatóan elfogadja majd a szándékot.
 

 

forrás: hvg.hu

Vissza a főoldalra