Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 02. 19., kedd
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. február 08.

Jöhetnek a dolgos nyugdíjas évek

Az idősek legszívesebben napi 4-6 órában vállalnak feladatot, heti 3-5 napban, lehetőség szerint délelőtt, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem. A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek szervezett kereteket és kedvező feltételeket ígérnek munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt…

Tavaly július 1-je óta lehet bejegyeztetni hazánkban közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket, amiből eddig közel száz alakult meg. Ezek ma már mintegy húszezer tagot számlálnak, de az új lehetőség további népszerűsítésére országos sorozatot szerveztek. A cél, hogy akár százezer fölé emelkedjen a csatlakozó nyugdíjasok száma. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősek főként délelőtt vállalnak munkát, de vannak, akik éjszakázni is hajlandóak. Érdekesség, hogy a motivációjuknál az anyagiak másodlagosak a hasznosság, a minőségi időtöltés és az újraélt közösségi élmény mögött.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Győrben is bemutatta a legfontosabb tudnivalókat a csatlakozni szándékozóknak. „Az idős emberekre leselkedő legnagyobb veszély a magány, a kirekesztettség, a feleslegesség érzése. Győrben számos programmal igyekszünk ennek elejét venni, és többek között ezért is üdvözlendő ez a lehetőség, amely újabb alkalmat kínál az aktivitásra, nem mellesleg a nyugdíj mellé kitűnő jövedelem-kiegészítési lehetőséget is.” – kezdte a gondolatok sorát dr. Somogyi Tivadar idősügyért felelős alpolgármester, aki utalt arra, hogy az idősek olyan tapasztalatokat adhatnak át a fiatal munkatársak számára, amely a vállalkozásnak is előremutató lehet. A pozitív hatások mellett viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a lehetőség sajnos jelenleg nem érvényes a közalkalmazotti státuszokra, vagyis az egészségügyben és az oktatásban nincs lehetőség az idősebb munkatársak visszahívására, pedig nagy szükség lenne a tapasztalt pedagógusok, orvosok, nővérek segítségére.

„A győri állomás már a hetedik a tájékoztató sorozatunkban, de ez a probléma mindenhol felmerült!” – jelezte Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára, egyben azt is, hogy ezt az igényt a jogalkotók felé is tolmácsolják. „A szövetkezeti rendszer nem oldja meg a munkaerőpiaci problémákat, de számos területen nagy segítséget tud nyújtani, hiszen csak az üzleti szférában kétszázezer munkavállaló hiányzik. Ez a rendszer az önkéntességen alapul, és megfelelő kereteket teremt az idősek számára, hogy biztonságosan vállalhassanak munkát. A biztonságot többek között az jelenti, hogy a szövetkezeti tagok legalább 90 százalékának nyugdíjasnak kell lenni, ezért maguk döntenek a saját magukra vonatkozó szabályokról.” A főtitkár jelezte, ma a magyar 65 év felettieknek mindössze a 2,4 százaléka vállal munkát, és ez az arány az EU-ban 5,6 százalék.

„De nézzük az üzleti részt!” – tért át egy sokakat érdeklő kérdésre az előadó. Mint mondta, a vállalkozás számára azért előnyös a szövetkezeti tagot foglalkoztatni, mert ő a szövetkezet felé fizet, így az költségként, nem pedig munkabérként jelentkezik. Ez igaz a munkavállalóra is, aki nem munkabért, hanem tagi jövedelmet kap, amit csak a személyi jövedelemadó terhel, a járulékok nem.

Kiváncsiak voltunk az érintettek véleményére is. Kelecsényi Rita az Imperial Logistics Kft. személyügyi vezetője a Győrplusznak elmondta, az idén 350 fős bővüléssel számolnak, ezért minden lehetőségre nyitottak, köztük a nyugdíjasok ilyen formában történő foglalkoztatására is. „A kapcsolatfelvétel már megtörtént, jelenleg annak vizsgálatánál tartunk, hogy milyen létszámban és milyen területen tudjuk fogadni a nyugdíjas munkavállalókat.” Megkérdeztük a másik oldalt is, a hallgatóság soraiban ülő Szabóné Bakó Máriától megtudtuk, nyugdíjasként eddig még nem vállalt munkát, de ez a lehetőség őt is érdekli. „Számomra a közösség felé való nyitás a legfontosabb, ezért, ha választhatnék, csapatban dolgoznék, hiszen a nap nagyobb részében egyedül vagyok. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy fizikailag is aktívak maradjunk, és az elménket is karban tartsuk, többek között ezért is vállalkozna nyugdíjasként heti 2-3 nap a munkára.

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter
Forrás: gyorplusz.hu

Vissza a főoldalra