Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 03. 25., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. május 30.

Ez van

Az Európai Labdarúgó Szövetség döntésének értelmében a kluboknak a jövőben nyilvánosságra kell hozniuk éves költségvetésüket, beleértve a játékosok fizetését és a menedzsereknek kifizetett jutalékokat. Ez minden UEFA-tagra, így természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetségre és az NB I-re is vonatkozik. Sok egyesületnél először kell majd nyilvánosságra hozni ezeket a pénzügyi adatokat – tudósít a csakfoci.hu szakági portál.

Felsóhajtottam – na, végre, tisztul a magyar foci -, de aztán eszembe jutott, hogy néhány napja érdekes dolgokat olvastam a borsodi megyeszékhely – a tizenkét csapatos első osztályú focibajnokság pillanatnyilag 10. helyén tanyázó - egyesületének pénzügyeiről. A klub egyik tulajdonosa arról adott számot, hogy „…míg az elmúlt öt esztendőben (…) 1,8 milliárd forintot fektetett saját vagyonából a klubba, addig a miskolci önkormányzat 800 millió forinttal támogatta a diósgyőri labdarúgást, a miskolci támogatók pedig mindösszesen 90 millió forinttal. TAO - támogatásként az ARAGO - csoport 2,5 milliárd forint összegyűjtésében működött közre, míg az önkormányzat egyetlen forintot sem hozott ezen az ágon.” (forrás: amigeleken.hu) A szurkolói beszélgetésről tájékoztató újságíró (Fekete Zsuzsa) összefoglalója ráadásul így folytatódik: „Leisztinger Tamás ezúttal azt kérte, hogy ne írjunk neveket, és mesélt néhány történetet. Megdöbbentő volt szembesülni azzal, hogy a tulajdonos pontosan látja és tudja, hogy becsapják. Ismeri a technikát, amikor egy játékos 10 ezer eurót keres papíron, de csak 2 ezret kap kézhez, a többit pedig visszaosztja az edzőnek, a menedzsernek, a sportigazgatónak. Nem álltam meg a kérdést: nem zavarja, hogy hülyének nézik? – „Ez van.” – felelte és széttárta a kezét.”

Teljesen nyilvánvaló, hogy a fent ismertetett jövedelem visszaosztási gyakorlat normasértő és erkölcstelen. Szerintem üldözendő cselekmény is. S ha az UEFA előírásait komolyan kell venni (remélem, igen), akkor a közeli jövőben a klubok költségvetési előirányzatában tételesen fel kell tüntetni az egyes költség nemeket, így a bér- és bérjellegű költségeket is (alapbér, prémium, jutalom, jutalék, kafetéria elemek, adók, járulékok). De ugyanígy látnunk kell majd az ún. arculati és marketing szerződések alapján kifizetett összegeket, a játékosok lakhatási költségeihez való hozzájárulást, a biztosítási szerződéseket, a speciális díjazásokat, stb. Igazi megtisztulás esetén a költségvetés főösszege könnyen megugorhat, hiszen az eddig nettó módon juttatott fekete jövedelmeket legalizálni kell és indokolt „felbruttósítani”. (Senki nem akar kevesebbet keresni holnap, mint ma.) De az is lehet, hogy marad minden a régiben, és csak újrapapírozzák a kifizetéseket, a gusztustalan praxis pedig marad.

A miskolci csapat büdzséje már 2015-ben meghaladta az 1,2 milliárd forintot, ami akkor tisztes közepesnek volt minősíthető. Ha igaz, hogy a DVTK magyar labdarúgói nettó egymillió forintot visznek haza, akkor ez a megtisztulás nem lesz olcsó. Miután a jegybevétel egyetlen hazai labdarúgóklub esetében sem meghatározó, marad az állami és önkormányzati szektor további fejése, a kincsesbányaként számon tartott TAO-rendszerből való bőségesebb vételezés, a jogdíjak, a szponzori és a reklámbevételek növelése. Mi lesz akkor, ha a diósgyőri titánok véletlenül kizuhannak az NB I-ből? Mennyi lesz a másodosztályú gázsi? A 12,4 milliárd forint bekerülési értékű és 14655 néző befogadására képes – vélhetően túlméretezett - stadion üzemeltetésére vajon lesz-e elegendő forrás? Hagyom is békén a „jópénzű” miskolciakat, legyen nekem elég a Vasas vesszőfutása. Az angyalföldi „varázslók” is kiesési gondokkal küzdenek, ezért „büntetésből” csak 6,9 milliárd forintért kapnak idén mini arénát.

Hogyan biztosítható az egészséges versenyszellem, miként követelhető értékelhető teljesítmény és sportszerű magatartás az ifjú labdazsonglőröktől, ha a tulajdonos tudtával a vezetőség közvetlenül és jogszerűtlenül a játékosok tenyeréből eszik? Ha több munkára merne nógatni az edző, akkor a szolgálati autókkal száguldozó, túlárazott játékosok közül bármelyik bármikor joggal beszólhat: mester, mindjárt elzárom a pénzcsapot! Vegyen vissza magából, mert ha nem, akkor a teljesítményemet veszem vissza!

A színvonalat látva: van még miből?

Dávid Ferenc szurkoló

Vissza a főoldalra