Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 03. 25., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. június 12.

Parlamenti nívó

Szabó Tímea képviselő asszony 2018. június 6 –án T/486. számon önálló indítványt nyújtott be az Országgyűléshez az alábbi normaszöveggel „Miniszterelnöknek javasolható, illetve miniszterelnökké megválasztható minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kivéve, aki Soros György által alapított szervezet ösztöndíjában részesült.” A törvényjavaslat tárgysorozatba vételre vár.

A mikroszkóppal is alig látható Párbeszéd parlamenti frakciójának vezetője beállt a pótcselekvők sorába. Értelmetlen (ezért felesleges) javaslatával tovább rombolja a Magyar Országgyűlés még megmaradt tekintélyét. Mostani lépésével csak azt érheti el, hogy egyre többen gondolják és mondják: erre a parlamenti ellenzékre tényleg semmi szükség.

Képviselő asszony akarva-akaratlanul befúrta magát a „sorosozók” táborába, hiszen az ismert üzletember nevét egy parlamenti indítványban örökítette meg. Ellenzéki politikusként szintet lépett, kár, hogy nem felfelé. Még akkor is, ha - mint nyilvánvaló - csak fricskának szánta előterjesztését. Szabó Tímeának ugyanis pontosan tudnia kell, hogy kezdeményezése súlytalan és megvalósíthatatlan. Rendkívül nagy hibának tartom, hogy a szimpatikus és értelmes közszereplőnek megismert frakcióvezető ilyen földszintes tevékenységre pazarolja drága idejét. Tudom (ő is tudja), hogy két-három napos médiacsócsálás után a beadvány a feledés homályába merül.

Ezen a viccen jóérzésű ember nem kacaghat. Nem csodálkoznék azon sem, ha kormánypárti politikusok néhány módosító indítvánnyal a maguk javára fordítanák a törvényi kezdeményezést, és taxatív felsorolással bővítenék a diszkrimináltak körét. (Értsd: ki nem lehet még miniszterelnök hazánkban.) Figyelem, esetükben nem a „szél összesodorta” ötfős frakcióról van szó, hanem valós, vezető parlamenti erőről.

Az április 8-i választáson kiütéses vereséget szenvedő ellenzéknek nem áll jó a rátarti parlamenti „púposkodás”. A vesztes viselkedjen szerényen (nem azt mondom, hogy húzza meg magát), értékelje a kudarcának okait, és próbáljon előremutató javaslatokat tenni. A most szóbahozott előterjesztés nem szolgálja érdekeinket, ezért kukába vele! Merem remélni, hogy az adótörvények és a 2019. évi állami költségvetés megvitatása kapcsán a Párbeszéd ennél életszerűbb és színvonalasabb módosító indítványok előterjesztésére is képes. Ha nem, akkor tényleg csengettek.

Dávid Ferenc közgazdász

Vissza a főoldalra