Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 02. 19., kedd
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. június 20.

Megszünteti a legtöbb cafeteria-elemet a kormány

Kedd este Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó adócsomagot a parlamentben, amiből kiderült, több fontos adóváltozás a foglalkoztatásra rakódó közterheket is érinti.

A legtöbb cafeteria-elem megszűnik, csökken a munkáltatók által fizetendő szocho kulcsa, a nyugdíjasok foglalkoztatása után egyáltalán nem kell majd szochót fizetni, míg új elemként megjelenik a korábban inaktív munkavállalók alkalmazása után járó kedvezmény.


2019-től a közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem, csak az annak három alszámlájára (vendéglátás, szállás, szabadidő) utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak.


Ennek értelmében megszűnik: a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége, a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége, a kockázati biztosítás (pl. egészségbiztosítás) adókedvezménye, a diákhitel-törlesztés támogatásának adómentessége, a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége, a kultúra utalványok adómentessége, és az eddig készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.
A cafeteria rendszer átalakítása mellett olyan érvek szólnak, hogy az eddig rengeteg adminisztrációs teherrel járt, ami miatt a kisvállalkozások nem is nagyon nyújtottak ilyen bérkiegészítést a dolgozóiknak. 

A munkavállalók nagyon rosszul, Mészáros Lőrinc viszont jól fog járni a caffetéria változásokkal – legalábbis VDSZ elnöke szerint. Székely Tamás arra számít, hogy a munkáltatók nem fogják ugyan azokat a juttatásokat megadni a dolgozóknak, hogy ha adózni kell utánuk, ami a nettó bér csökkenését jelenti majd. A szakszervezeti vezető szerint az, hogy a Szép kártya megmarad, az idegenforgalmi ágazatnak kedvez, és ebben a volt felcsúti polgármester is érdekelt.

A cafetéria rendszer szétverésének nevezte a kormány tervét a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, aki szerint a kormány eddig sem igazán kedvelte a béren kívüli juttatások rendszerét, hiszen folyamatosan szigorította a feltételeket. Dávid Ferenc szerint sok haza kis és középvállalkozás dönthet úgy, hogy ezek után semmilyen plusz juttatást, tehát Szép kártyát sem ad a munkavállalóknak. A VOSZ főtitkára biztosra veszi, hogy a munkaadók az eddigi cafetériát nem fogják automatikusan átalakítani munkabérré, tehát a dolgozók rosszul járnak.

Hallgassa meg itt és Dávid Ferencet itt.
forrás: 24.hu/Klubrádió   fotó: napi.hu

Vissza a főoldalra