Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
Bács-Kiskun megye
Ha szeretne visszatérni az országos oldalra, kattintson a logóra
2022. 07. 02., szombat
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Széchenyi kártya
2017. október 27.

Még vonzóbb az Agrár Széchenyi Kártya

Erős ösztönzőt, új munkahelyeket jelent a megnövelt kamattámogatás. Vonzóbb finanszírozási lehetőséget, és új, termelő munkahelyek létrejöttét eredményezheti az, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium - saját költségvetése terhére - duplájára, 2-ről 4 százalékra növelte az Agrár Széchenyi Kártya kamattámogatásának mértékét. A folyószámlahitel így jelenleg 4 százalékos kamat mellett érhető el a gazdálkodóknak és a feldolgozóknak.

„Kedvező változást jelent az Agrár Széchenyi Kártya feltételrendszerében, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium pozitívan reagált a KAVOSZ azon kérésére, amely a kamattámogatás növelésére irányult” – jelentette ki Krisán László egy kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A finanszírozási forma kamattámogatása július 18-ától 2 helyett 4 százalék, amely mind az új, mind a meglévő igénylésekre érvényes. Krisán kifejtette: az agrárszektor kiemelt fontossággal bír a magyar gazdaság egészének szempontjából. Emiatt fontos, hogy a két éve a lehető legszélesebb kör számára elérhetővé tett finanszírozási forma az őstermelőktől a vállalkozásokig minden agrártermék-előállítással és –feldolgozással foglalkozó igénylőnek elérhető. A vezérigazgató fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a támogatási formát az uniós intézményekkel is sikerült elfogadtatni.

 

Az Agrár Széchenyi Kártya sikeréről szólva Krisán László kijelentette: mára a kártyát több mint kétezer gazdálkodó igényelte, a partnerek több mint 80 százaléka egyéni vállalkozó. A kihelyezett összeg mára meghaladta az 5 milliárd forintot, az átlagos kihelyezés 6 millió forint, amely alacsonyabb a hagyományos Széchenyi Kártya hasonló összegéhez képest. Eltérés van a futamidőben is, az Agrár Széchenyi Kártya egy, kettő, vagy három évre igényelhető. A hiteleket hozzávetőleg 40 százalékban a takarékszövetkezeti hálózat tagjai, nagyjából ugyanilyen arányban pedig az OTP helyezte ki. Krisán László fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a KAVOSZ, a VOSZ, és a területi iparkamarák irodáiban várják az érdeklődőket, országszerte már több mint 310 ponton.

 

 „A magyar mezőgazdaság finanszírozási igénye éves szinten 950-1050 milliárd forint körül mozog, ennek 40 százalékát a bankszektor biztosítja” – jelentette ki az eseményen Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: „az agrárium minden ellenkező híreszteléssel szemben az egyik legstabilabb, hitelezési szempontból az egyik legkevésbé kockázatosnak számító ágazat. Ezért is fontos, hogy a meglévő finanszírozási hátteret növelni tudjuk. Ebben fontos szerepe van annak, hogy az Agrár Széchenyi Kártya széles vállalkozói kör számára elérhető, és komoly ösztönzőt jelent a most megnövelt kamattámogatás is” – hangsúlyozta Feldman Zsolt. Kijelentette: a támogatás mértéke idén 120 millió forint, jövőre ez akár a duplájára is nőhet, amelyre megvan a tárcánál a fedezet.
 
 „A válság kirobbanása óta a magyar gazdaság egyik nagy problémája az elérhető források beszűkülése, a korábbi 8 ezermilliárd forint körüli összeg harmadával, negyedével csökkent” – jelentette ki a rendezvényen Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette: ennek visszapótlása fontos feladat, amelynek terén a KAVOSZ jó munkát végzett.
Parragh hozzátette: a kamattámogatás növelése helyes lépés ebbe az irányba, amely nem önálló intézkedésnek, hanem egy folyamat részének tekinthető.

 

 „Versenyképes gazdaság nincs prosperáló agrárium nélkül, és ez fordítva is igaz” – jelentette ki az eseményen Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára kifejtette: bár az agrárium GDP-arányos részesedése mára alacsonyabb a korábbi évtizedekhez képest, az agrárexport teljesítménye jelentősen hozzájárul a gazdaság egészének állapotához.
Külön kiemelte a főtitkár azt, hogy a most jobb feltételekkel elérhető Agrár Széchenyi Kártya olyan munkahelyeket teremthet a mezőgazdaságban, amelyek a szakképzetlen, fizikai dolgozók számára is lehetőséget jelenthetnek. „Ezek az állások ráadásul termelő munkahelyek, és ismert az a hüvelykujj-szabály, amely szerint egy termelő munkahely 2-2,5 állást hoz létre a szolgáltató szektorban” – fogalmazott Dávid Ferenc.
A főtitkár hozzátette: jó üzenet a vállalkozók számára a kondíciók javítása, és fontos, hogy a programot karakterükben nagyon eltérő szervezetek együtt tudják sikerre vinni.

 

 „A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a minisztérium döntését, amellyel megnövelte a kamattámogatás mértékét” – jelentette ki felszólalásában Győrffy Balázs, a köztestület országos elnöke. Hozzátette: az új, jobban strukturált Agrárkamara szívesen részt vesz az ilyen kezdeményezésekben. Győrffy Balázs fontosnak tartotta leszögezni: a hitelbírálat egyszerű és gyors, a finanszírozási program pedig azonos feltételekkel érhető el a növénytermesztők és az állattenyésztők számára.

 

További információ:

Erdélyi Ágnes

Telefon:       06 20 977 1721

E-mail:        sajto@kavosz.hu

Dátum:        2013.07. 30.

Vissza a főoldalra