Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
Bács-Kiskun megye
Ha szeretne visszatérni az országos oldalra, kattintson a logóra
2022. 08. 15., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü

Munkavédelem a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megkezdte 33 millió forintos támogatást elnyert pályázata megvalósítását, hogy a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban országszerte munkavédelmi képzések és tananyagok valósuljanak meg, valamint egy ágazati kutatás jöjjön létre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program kertében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése” tárgyú felhívást melyre a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége konzorciumi partnerség keretében sikeres pályázatot nyújtott be. A konzorcium a programban meghirdetett „számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” nemzetgazdasági ágazatban a GINOP-5.3.4-16-2016-00013 azonosítószámon regisztrált pályázatával több, mint 33 millió Ft támogatásban részesült.

A projekt tevékenységeinek a megvalósítása 2017. november 1-től kezdődött. A fejlesztés eredményeként a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban megvalósul a munkavállalók és munkáltatók célzott tájékoztatása a munkavédelemmel kapcsolatosan; fejlődik a munkavédelmi tudatosság; javul a munkáltatói és munkavállalói elkötelezettség.

A projekt célja a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó ágazatra szóló komplex munkabiztonsági és munkaegészségügyi témájú tevékenységek megvalósítása országos szinten, a konvergencia régiókban; tájékoztató anyagok létrehozása és terjesztése, tematikus rendezvények, valamint a munkavédelem területén alapvető fontosságú szerepet betöltő munkavédelmi képviselők ágazatspecifikus képzési tananyagának kidolgozása, képzések lebonyolítása - kiegészülve egy, az ágazatot munkavédelmi szempontból részletesen feldolgozó kutatással.

A kutatás rövid bemutatása

A GINOP-5.3.4-16-2016-00013, „Legfőbb érték az ember – számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” című pályázat keretében - a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megbízásából – a HR Trainer Kft. (8638 Balatonlelle Köztársaság utca 36-38.) végez kutatást a „számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” ágazatban.

A kutatás címe: A gyártósori és szalag mellett végzett munkák egészségügyi és pszichés károsító hatásainak vizsgálata, különös tekintettel a megelőzés lehetőségeire.

A HR Trainer Kft. küldetése a humán erőforrás fejlesztése. „Hisszük, hogy az emberek, bár a cégek legfontosabb erőforrásai, mégsem tekinthetünk rájuk csupán erőforrásként. Egy szervezet fejlettségének alapvető mércéje, hogy hogyan bánik a munkatársaival. Érzelmi lényekként teljesítményünket nagymértékben befolyásolhatja a közérzetünk, így a vállalati teljesítmény egyenes arányban áll a munkavállalói jólléttel.

A HR Trainer Kft. az elmúlt években számos kutatást és felmérést végzett, amelyek a munkafolyamatok optimalizálására valamint a munkavállalói elégedettségre irányultak.

A Kutatás szakmai vezetője Dr. Toldy Anna (Ph.D). Felsőfokú végzettségű munkavédelmi szakember, vállalati egészségfejlesztési szakértő, aki közel tíz éve foglalkozik a munkahelyekkel. A munkavégző képességet befolyásoló, egészséget érintő tényezők vizsgálata, feltárása és kezelése a fő szakterülete. Munkavédelem, munkahelyi egészségmegőrzés és egészségvédelem területén számos kutatási, egyéni és szervezeti szintű fejlesztési projektben vett részt, tartott szakmai előadást és publikált.

A kutatás célja, hogy feltérképezze a „számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” ágazatban a jelenlegi munkakörülményeket, a szalag mellett végzett munka sajátosságaiból adódó kockázatokat, és összegyűjtse az iparágban alkalmazott legjobb megelőzési gyakorlatokat.

A kutatás adatgyűjtéssel kezdődött. 25 céget kerestünk fel, ahol egyrészt megfigyeléssel, másrészt kérdőíves interjúkon szereztünk információt mind a munkáltatói mind a munkavállalói oldalról – 100 fő dolgozó bevonásával. Sajnos elmondható, hogy a munkáltatók együttműködési hajlandósága alacsony, így külön köszönet azoknak a cégeknek, akik fogadták kérdezőbiztosainkat, és lehetőséget adtak munkatársaik felmérésére is!

A következő időszak feladata az adatok kiértékelése. A kutatás eredményeként valós képet kaphatunk a jelen állapotról az érintett ágazatban, amiről ma elkülönített statisztikák nem állnak rendelkezésre. Összegyűjtjük és kielemezzük kockázatokat és a megelőzést elősegítő jó gyakorlatokat. Konkrét javaslatokat teszünk a munkabiztonság javítását célzó intézkedésekre. Mindezt olyan praktikusan összeszedett formában, amely megosztásra kerül a munkáltatói és a munkavállalói oldallal is. Az eredményeket írásos formában publikáljuk.

Az idősebb dolgozókat az egészségromlás korlátozza a munkavégzésben, míg a fiatalabbak épp az egészséget károsító munkakörülmények - a monotonitás, az egyoldalú fizikai megterhelés - miatt nem szívesen választják a gyártósori munkákat.

A kutatás amellett, hogy összegyűjti a megelőzés területén a legjobb vállalati gyakorlatokat, a munkakörülmények feltérképezésével megalapozza a fejlesztési lehetőségeket, ami iparági szinten alkalmazhatóvá válik.

A teljes kiadványt itt olvashatja

Munkavédelmi kiadványok

A kémiai biztonságról közérthetően [Letöltés] 

Ergonómia a munkahelyeken [Letöltés]

Foglakozásegészségügyi vizsgálatok [Letöltés]

Általános munkavédelmi tájékoztató munkavállalók részére [Letöltés]

Mi a teendő baleset, rosszullét esetén? [Letöltés]