Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
Bács-Kiskun megye
Ha szeretne visszatérni az országos oldalra, kattintson a logóra
2022. 07. 02., szombat
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Az év vállalkozója 2016.
A vállalkozó neve
Mekler Norbert
Megye jelöltje
Veszprém megye
Cégnév
Nagyvázsonyi Kinizsi Vár
Turizmus
A világ legjobb dolga lehet várkapitánynak lenni. Csak ül a lovagteremben, miközben szolgák hada lesi minden gondolatát. Időnként persze vannak csaták és megoldandó ügyek-bajok, de alapvetően így képzelhetjük el egy átlagos munkanapját.

Ezzel szemben a valóság? A várkapitány a modernkori vármindenes. Igazi cégvezető menedzser, akinek gyakorlatilag mindennel kell foglalkoznia: egyszerre kell szervezetfejlesztőnek, hr-esnek, marketingesnek, karbantartónak, pályázatírónak, diplomatának lennie, és a sort hosszan folytathatnánk. - állítja Mekler Norbert, a nagyvázsonyi várkapitány.

És hogy ezt is lehet igazán jól csinálni, arra ékes bizonyíték a 2016-os Év Vállalkozója díj, melyet az elmúlt négy évben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként 2016. december 2-án vehetett át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában.

Legerősebb vitézünk megnyugodhat, vára jó kezekben van. 
A Kinizsi Vár várkapitányával, Mekler Norberttel beszélgettünk.

Mit jelent az Ön számára az Év Vállalkozója díj?

Nehéz ezt szavakba önteni. Igen nagy megtiszteltetés, hogy Demján Sándor, VOSZ elnök és Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter gratulált a munkámhoz. Maga a jelölés is egy olyan elismerés számomra, melyre nem feltétlen számít az ember ebben a korban. Igazából eddig is tettem a dolgom, a feladataimra koncentráltam. Most ezt a munkát ismerték el, nagyon magas szinten. Ez megerősít abban, hogy jó irányba visz az a pálya, amelyre ráállítottam a Nagyvázsonyi Kinizsi Nonprofit Kft-t. Ezen kell maradni, ezt kell tovább csiszolni, fényezni.

Mi is ez a pálya pontosan? Mi az, amire a legbüszkébb az elmúlt négy évből?

Amikor 2012-ben átvettem a várat üzemeltető önkormányzati tulajdonú cég vezetését, azzal a szemlélettel találkoztam, hogy a Kinizsi Vár csupán a puszta látványával is vonzza a turistákat. Én tudtam jól, hogy ez a mai világban nem így van. Élményt kell adni az idelátogatóknak, mert pusztán a kőfalak keveseket érdekelnek. Tapinthatóvá kell tenni a vár történelmét, atmoszféráját. Úgy gondolom, mára sikerült olyan tartalmas programokkal megtölteni a várat, illetve egyes elemeket átszabni oly módon, ahogy az a korábbi évekre nem volt jellemző. Büszke vagyok rá, hogy évről évre folyamatosan növekszik látogatószám és a bevétel, sikerült stabilizálni a cég működését. A rendezvényeinket önerőből le tudjuk bonyolítani, ami nagyon nagy dolog.

Mekler Norbert
A Nagyvázsonyi Kinizsi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Eredetileg közgazdász, negyedik éve a Kinizsi Vár várkapitánya, megbizatása 2017. októberéig szól. Házas, szabadidejét leginkább két hobbijának, a vitorlázásnak és az íjászatnak szenteli. A 2016-os Év Vállalkozója Díj az elmúlt években végzett kiemelkedő munkáját és üzleti sikereit díjazza. A Boldog Gyermekekért, Boldog Családokért díjjal pedig a tavalyi évben a Felelős Szülők Iskolája szintén őt jutalmazta, a családok és gyerekek körében a hagyomány és kultúra népszerűsítéséért végzett munkájáért.

Milyen személyes kötődése van a Kinizsi Várhoz és Nagyvázsonyhoz? 

Őslakos vagyok Nagyvázsonyban. Dédszüleim és az ő dédszüleik is itt laktak már, ez mindenféleképpen hoz egyfajta látásmódot. Bármerre járok látom elődeink nyomát. Helyi lakosként mindig is nyomon követtem a vár működését, most pedig a mindennapjaiban is a szó legszorosabb értelmében részt veszek, mindig mindenen megpróbálom rajta tartani a szemem.

Kora tavasztól késő őszig folyamatosan vannak programok, de mi történik télen a várban?

Télen is nyitva vagyunk, a vár egész évben látogatható. Programokban ilyenkor ugyan szűken vagyunk, mivel nincs időjárásbiztos helyünk. Kiállításainkon - mint például a Történelmünk nagyjai - azonban ilyenkor is színvonalas és tartalmas történelmi ismeretekkel gazdagodhatnak a látogatók. A jóidő beálltával pedig megkezdődnek a rendezvények; a szezonindító Csirke-Csülök Fesztivál, a nyár közepén megrendezésre kerülő Kinizsi Napok és az ahhoz kapcsolódó gasztro-kulturális események, illetve a nyáron naponta megrendezésre kerülő Reneszánszkori Várjátékok.

Melyik az Ön személyes kedvence és miért? 

A Csirke-Csülök fesztivál és a Kinizsi Napok. Mindkét programra jellemző, hogy korábban a várban nem volt ilyen. Egybeszőttük a kultúrát a gasztronómiával: eredeti receptek alapján készítünk ételeket, korhű ruhát öltünk, lövünk a vártoronyból, és még rengeteg program várja a látogatókat. Mindkét rendezvénynek nagyon nagy sikere van.

A mai gyerekeket érdeklik a várak, a korabeli mesterségek és az íjászat? 

Fontos, hogy történelmünket megismertessük újra és újra mindenkivel. A legfogékonyabbak a gyermekek, illetve azok a szülők, akiknek mond valamit az, hogy Mátyás Király és Kinizsi Pál. Tavasztól őszig lehetőség van a korabeli mesterségek és fegyverek kipróbálására, a fegyverbemutatók igazán látványosak. Nálunk egy pillanatra mindenki lehet akár Kinizsi Pál vagy Magyar Benigna, ez az igazi élményturizmus.

Érdekességek a Kinizsi Várról

  • A hadtörténet egyik legfontosabb hazai vára domboldalba épült. Az ember azt gondolná, Kinizsi rossz "generálkivitelezőnek" adott megbízást. Pedig nem. Itt az állandóan kristálytiszta vízű forrás, és a torony tetejéből kilométerekre el lehetett látni minden irányba.
  • A vár elődje sokáig úri kúriaként szolgált az építtető Vezsenyi család számára, majd a 15. századtól kezdték hadászati célokra használni. Sokáig a Vezsenyiek magánbandériumai, familiárisai állomásoztak itt.
  • Kinizsi Pál 1472-ben "érdemeire tekintettel" kapta meg a várat Mátyás királytól, mert Nyitra várát visszavette a magyaroknak. A vitéz az 1480-as évektől, feleségével Magyar Benignával együtt újítatta fel a várat.
  • A vár jelképe a lakótorony, amely közel 30 méteres magasságával teljes eredeti mivoltjában áll közel 600 éve. A vártoronyba vezető csigalépcsők gyakorlatilag ugyanazok, melyeket Kinizsi koptatott a középkorban.
  • Ha felmegyünk a torony tetejére, olyan, mintha a 8. emeletre lépcsőznénk fel.
  • Legendák szerint a Kinizsi várat a Pálos kolostorral egy titkos alagút köti össze, mely a vár alatti fűzfa tövében lévő kúttól indul. Ennek lehet valóság alapja, ugyanis a környéken sok föld alatti kőfejtő van, némelyikben még dédszüleink fejtettek követ. Erre utal Nagyvázsony korabeli neve, a Vázsönykő is. 
  • A páloskolostorban laktak Kinizsi szerzetesei, akikre ha szüksége volt a vitéznek, csak átkiabált nekik.
    Bővebb információ: www.kinizsivar.hu

Történtek átalakítások is a várban az utóbbi években? 

2014-ben sikerült a lakótotrony veszélyessé vált "koronáját" felújítani, illetve tremészetesen folyamatosan karbantartunk, állagmegóvunk. 

Kinizsi Pál egyetlen csatát sem veszített, Ön is mindig győztesen kerül ki a "csatákból”?  

Minden csatát megnyerni csak Kinizsinek sikerült, nekem ez nem adatik meg. Talán ha korabeli eszközökkel vívhatnánk harcainkat, akkor más lenne. (mosolyog) A legfárasztóbb harc, amikor nem ellenségeinkkel vívódnunk, hanem földieinkkel, de hát ez már csak így van. Én azt vallom, hogy minden siker mögött van egy csapat, így mögöttem is, és ez nagyon nagy erőt ad minden "csatához".

Mi a következő győzelmi cél?

Az irány adott, továbbra is a vár népszerűsítése a fő cél. Szeretném, ha még szélesebb körhöz eljutna a várban megvalósuló élményturizmus. Szerencsére van még hova növekedni, terjeszkedni, mindig lehet egy kicsit jobbítani a dolgokon, a várat soha nem lehet megunni.

Szerző: Vági-Tóth Lilla - Budapestimami
forrás: budapest.imami.hu