Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 05. 25., szerda
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. december 10.

Lehet-e körforgásos a hazai textil-, ruha, bőr- és cipőipar?

A Magyar Könnyűipari Szövetség ezzel címmel rendezett nemzetközi szakmai fórumot 2018. december 3-án Budapesten, hogy jó gyakorlatok bemutatásával és tapasztalatcserével ösztönözze a szektor szereplőinek elköteleződését a fenntarthatóság mellett. A rendezvényen részt vett közel 90 fő között prominens gyártó cégek vezetői, kereskedők, márkák, tervezők, oktatók és hallgatók is megjelentek, többek között aktív résztvevők voltak a VOSZ Textil és Ruházatipari Szekció tagjai.

A bevezető előadásban Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának titkára hangsúlyozta, hogy hazánknak még sok  a tennivalója ezen a téren. Az Európai Textil Szövetség fenntarthatósági ügyvivője, D. Drmač, hangsúlyozta a piacfelügyelet erősítésének
szükségességét és beszámolt többek között lobbi tevékenységük eredményeiről is.


Az Európai Cipőipari Szövetség főtitkára, C. A. Castellano a cipőipar presztízsének javítását célzó kampányra, míg az Európai Bőripari Szövetség főtitkára, G. Gonzalez-Quijano, az egészséges munkahelyekre és az OiRA bőripari kockázatkiértékelő eszközre hívta fel a figyelmet.

Az esemény a fenntarthatóság mellett elkötelezett egyetemek, cégek jó gyakorlatainak bemutatóival, és Magyar Formatervezési Díjat nyert tervezők bemutatkozásával zárult. Az érdeklődők környezetet kímélő módon, pl. hulladékmentes szabásmintával, gyártási melléktermékek felhasználásával készült innovatív kollekciókat és cipőket is megtekinthettek a helyszínen.
A konferencia szünetében tartott net working részvevői beszámoltak az EURATEX képviselőjének arról, hogy a magyar KKV-k mit tesznek és terveznek tenni a körforgásos gazdaság érdekében, melyek az akadályok, van-e újrahasznosítás a vállalkozásoknál, hogyan befolyásolja mindezt a politika.

Az inspiráló, sokszor megdöbbentő tartalmú előadások, melyek az ágazat specifikus adatok mellett globális összehasonlításokat és információkat is tartalmaznak, elérhetőek több honlapon az érdeklődők számára /mksz.org, tmte.hu/.

 

Vissza a főoldalra