Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 05. 25., szerda
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2020. január 30.

Bemutatkozik a VOSZ Egészségügyi Szekció új elnöke: Dr. Fábián Lajos

Orvos, vállalkozó, marketing-, egészséggazdasági-, és egészségbiztosítási szakember, a közép-kelet-európai térség átalakuló poszt-szocialista egészségügyi rendszereinek szakértője, több mint három évtizedes, 15 különböző országban szerzett releváns tapasztalattal a háta mögött.

1986-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd a nyíregyházi megyei kórházban, és a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen töltötte első szakmai éveit. Mint sebész és baleseti sebész szakorvos, már kinevezett egyetemi tanársegédként módosított pályát 1993 elején. Tanult pénzügyeket, közgazdaságtant, jogot, és 1994-ben marketing szakosító diplomát szerzett a Külkereskedelmi Főiskolán. Karrierje során vezette a német Bayer-Schering marketing és értékesítési csapatát, a dán Falck első magyarországi ügyvezetője volt, majd az amerikai Abbott Laboratories cseh, szlovák és magyar vállalatainak vezérigazgatójaként dolgozott. Később – a prágai időszak után -  Svájcból irányította az Abbott Labs egész kelet európai és mediterrán régióját, többek között felügyelve a német BASF Pharma (Knoll) akvizíció utáni integrációját több, mint 10 országban.

2004 és 2012 között a svéd Medicover Chief Operating Officer-eként, Waterloo-i (Belgium) irodájából vezette a cég nemzetközi szervezetét, részt vett a Synevo labordivízió önálló indításában, közvetlenül menedzselt nagy kórház építéseket Varsóban és Bukarestben, részt vett a Stockholmi székhelyű Medicover egészségbiztosító létrehozásában, majd piacra vezetésében, valamint több, mint 50 járóbeteg klinika nyitása zajlott le vezetése alatt a régióban. 2012 januári visszavonulásakor a Medicover már a régió legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója volt, 5200 fős szervezettel.

2005 és 2010 között az Aranykor Egészségpénztár Igazgatóságának tagja.

2012-től vállalkozóként saját befektetéseit kezeli, illetve nagy privát befektetési alapok és biztosítótársaságok számára végez szakértői munkát különböző országokban. Többek között a régió legnagyobb, egészségügyi szektort érintő tranzakciójában – a LuxMed csoportért folyó befektetői versengésben – a kereskedelmi átvilágítást végző csapat vezető szakértőjeként dolgozott. Az elmúlt években több mint tíz vállalat M&A előtti átvilágítását vezette hat különböző országban. 

2012 és 2018 között a szerbiai Medigroup vállalatcsoport felépítését vezette, mint a cég Igazgatóságának Elnöke, gyakorlatilag az alapoktól a 2018 júliusi részleges értékesítésig. Jelenleg is aktív külföldi egészségügyi társaságok felügyelőbizottsági tagjaként.

Társadalmi megbízatásként a – több, mint 5000 sportolót egyesítő -  MDLSZ (Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség) alelnöke, és adminisztratív rendszerének vezetője, az MTTOSZ (Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége) elnökségi tagja, mind rövid-, mind hosszú lőfegyverekkel mester fokozatú minősített sportlövész, kedvenc versenyszámaiban különböző lövészversenyek előkelő helyezettje, rendőrhatósági engedéllyel rendelkező lövészetvezető, lövész versenybíró, kombinált lőfegyverismereti vizsgára felkészítő tankönyv szerzője, valamint a 2016 decemberében alakult Honvédelmi Sportszövetség Országos Küldöttgyűlésének 5 évre megválasztott delegáltja. Mindezeken túl, Lajos természetet kedvelő, etikus vadász.

Több vállalkozása mellett a MedAlliance Holding Zrt., valamint a Róbert Magánkórház Zrt. igazgatóságainak elnöke, a Holding alapító részvényese, mely csoport a magyar magánegészségügyi piac egyik legjelentősebb szereplője.

A VOSZ megújuló Egészségügyi szekciója várja a magyar egészségügy fejlesztéséért, korszerűsítéséért és hatékonyabbá tételéért tenni akaró tagok csatlakozását!

Vissza a főoldalra