Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 08. 15., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2020. december 03.

Válsághelyzetben is fejlesztünk és akvizíciókat hajtunk végre

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából magasrangú állami kitüntetést kapott Varga Mihály pénzügyminisztertől Fekete Tibor, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatója, akivel a kereskedelemben eltöltött 33 évéről beszélgettünk. A szolnoki székhelyű társaságnál úgy vélik, hogy az online kereskedelemé a jövő, ezért a járvány idején többek közt ezirányban is tettek lépéseket.

Magyar Gazdaságért Díjat vehetett át Varga Mihály pénzügyminisztertől október 23-a alkalmából. Mit jelent Önnek az elismerés?

Azt gondolom, ezt nem én kaptam, hanem a közösségünk, hiszen egy csapatmunka eredménye. Persze, a jéghegy csúcsa az, ami látszik, hogy Fekete Tibor neve áll az elismerésen. De maga a jéghegy az, ami számít, én is arra vagyok büszke, és azért élem boldogan az életemet, mert a közösségünk megérdemelte ezt a kitüntetést. Az külön érték számunkra, hogy egy külső szervezet felterjesztésére kaphattuk meg.

 

Több mint három évtizedet töltött el a cégnél. Hogyan indult a pályafutása?

Már középiskolában informatikusnak készültem, aztán 1987-ben, amikor a főiskolára jártam, az ÁFÉSZ-szel sikerült egy ösztöndíjas szerződést kötnöm. Így a diploma megszerzése – és egy év katonaság – után elkezdtem dolgozni a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ-nél. Sárosi Béla volt az elnök, aki nagyon pártfogolta a fiatal tehetségeket, ezért a halála után, 2016-ban létrehoztunk egy, a nevét viselő emlékplakettet a harminc év alatti kollégák elismerésére. Akkortájt gyerekcipőben járt az informatika, de aztán jött a rendszerváltás, így a megváltozó számviteli területen gyorsan tudtam előrelépni. 1995-ben - amikor Csepeli Lajos lett az elnök – főkönyvelőnek neveztek ki.

1995-ig pedig attól a Héja Józsefnétől tanultam sokat, aki az ÁFÉSZ akkori gazdasági elnök-helyettese volt. Rá máig úgy tekintek, mint második anyámra, rengeteget tanultam tőle – de általában igaz, hogy olyan emberek beosztottja voltam, akik mindig segítették az előre haladásomat. 1996-tól lehetőségünk nyílt cégvásárlásra: abban az évben Csongrád megyébe, aztán 1998-ban Pest megyébe jutottunk el, 2000-ben visszavásároltuk egy német vegyes tulajdonú cégnek, a Food Invest Rt.-nek a többségi tulajdonrészét – ebből alakult meg 2001-ben a COOP Szolnok Zrt., ekkor általános vezérigazgató-heyettesként kezdtem dolgozni. 2002-ben mi voltunk az elsők az országban, akik egy multinacionális cégtől, a Reitan csoporttól vásároltunk vissza egy bolthálózatot, amely Pest és Fejér megyében működött. 2005-ben a Tiszafüredi ÁFÉSZ-szel és a Kunhegyesi ÁFÉSZ-szel, illetve ezek kereskedelmi cégeivel olvadtunk össze. Aztán amikor eladóvá vált a szintén több kereskedelmi vállalat összeolvadásából létrejött Héliker Zrt., 2009 májusában 52 üzletet vettünk át.

 

A teljes interjúért kattintson az alábbi cikkre.

Vissza a főoldalra