Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 08. 15., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2021. június 15.

Újraválasztották a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnökét

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Kereskedelmi és Szolgáltató szekciója 2021. május 27-én tartotta tagjai részére az éves szekcióülését a Kereskedelmi Tagozat és a Kereskedelmi és Szolgáltató szekció elnöke, Krisán László levezető elnöklésével. Krisán László, a szekció tevékenységéről tartott beszámolójában hangsúlyozta, holott az elmúlt egy év során a kereskedelemben is minden a pandémiáról és a válságról szólt, fontos jelzésnek tartja, hogy a szekció taglétszáma ebben az időszakban is kimagaslóan növekedett. A szekció tevékenységét érintően nagyon sok olyan téma volt, amire reagálni kellett menet közben. A szekció magasan helyt állt abban a feladatkörben, amit még 2020. márciusában a Miniszterelnök úr rendelt el, miszerint a vállalkozásoktól be kell csatornázni mindazon információkat, amelyekre alapozva össze lehet állítani olyan ajánlásokat, javaslatot, ami a gazdasági operatív törzs, majd a kormány elé kerülhet és az alapján hozhatják meg döntéseiket.

Az elnök tájékoztatást adott arról, hogy a Kereskedelmi tagozat folyamatos érdekvédelmi és érdekérvényesítő munkát végez, folyamatosan konzultációk zajlanak társszövetségekkel, kereskedelmi szervezetekkel, közösen lépnek fel egyes kiemelt témákban. Az elmúlt időszakban a karantén ellenére is számos online egyeztetésen, konferencián, kerekasztal beszélgetésen vettek részt, melynek részleteire nagy vonalakban tért ki. Ezenfelül a VOSZ és a szekció határozott szerepet töltött be a Kamarával létrehozott munkacsoportokban, a kereskedelmiben, a pénzügyiben és a turisztikaiban egyaránt, mely munka folyamatosan végig kísérte az egész évet. Idén januárban még egy munkacsoport felállítására került sor a következő uniós pályázati ciklus tervezése tárgyában, a problémák azonosítására, megoldási javaslatok kidolgozására.

A szekció feltérképezte a koronavírus hatásai által kiemelten érintett kereskedelmi szektort, azon belül a non-food ágazatban dolgozó vállalkozók nehézségeit, megfontolásra javasolta és kérte a non-food szektornak a koronavírus-járvány által különösen sújtott ágazatok közé történő felvételét, amivel a kormány az ágazatban dolgozó vállalkozások működését könnyítené, életben maradásukat biztosítaná. A szekció tevékenységében az elmúlt egy évben talán ez volt az egyetlen, amiben nem sikerült eredményt elérni, holott mindenképp szükséges lett volna ketté választani a kereskedelmet az élelmiszer és a non-food szektorra, és külön kezelni, mivel utóbbit a pandémia egyik napról a másikra tette teljesen tönkre. A non-food szektorban meghatározó az a forgalom, melyet a turisták generáltak az üzletekben, bevételeik sok esetben többségét adó külföldi vevők szinte teljesen eltűntek. A számokból pedig jól látható, hogy komoly bevételt adó és munkaerőt foglalkoztató területről van szó.

Krisán László ugyanakkor kiemelte, hogy őszre érett be sok hónapnyi erőfeszítés, KKV-k körében végzett felmérés, kreatív gondolkodás és a kormánnyal bonyolított számos egyeztető tárgyalás, komoly lobbitevékenység eredményeként a krízishelyzetben a KKV-kat segítő tevékenységük. A krízishelyzetre adott válaszok a Széchenyi Kártya Programban (SZKP) valósultak meg, a májusra kidolgozott ’Válságkártyák’ iránt soha nem látott, kiemelkedő nagyságrendű érdeklődés mutatkozott, és áll fenn jelenleg is. A vállalkozók problémái és hitelcéljai bekerültek az SZKP-ba, sőt a beérkezett impulzusok alapján folyamatosan átalakították a termékeket a felmerült igények és problémák mentén. Ezért is van az, hogy „berobbant” a Program, és a Gazdaságvédelmi Akcióterv domináns, meghatározó elemévé vált. A Program gyors és hatékony beavatkozási lehetőséget biztosít a kormányzat számára, a válsághelyzetben is bizonyította, gyorsan hadrendbe állítható hatékony és válságálló pénzügyi eszközként. A vállalkozásoknak célzott állami segítségnyújtásra volt és van szüksége annak biztosítása érdekében, hogy elegendő likvid eszköz álljon rendelkezésükre a piacokon ellensúlyozni az őket érő károkat, fenntartani a gazdasági tevékenység folytonosságát, megtartani a magyar gazdaság teljesítőképességét a járvány alatt és után.

A levezető elnök által megtartott részletes beszámoló elfogadását követően a szekció újfent elnökévé választotta Krisán Lászlót, egyhangúlag szavazva bizalmat az elnöknek. Az elnök jeles képviselője a szektornak, a külkereskedelemben indult pályafutása, később a Skála Centrum Divatház Rt. beszerzési, majd beszerzési és category management igazgatójaként a kereskedelem a szíve csücskévé vált. Demján Sándor csapatához csatlakozva számos innovatív projektet vitt az elmúlt két évtizedben (Tóváros lakópark, Korda Filmstúdió, Gránit Bank, KAVOSZ Zrt. – Széchenyi Kártya Program). Több évtizedes üzleti, kereskedelmi tapasztalatával, társadalmi szerepvállalásaival (MKIK, EU- és hazai források kollégiuma, BKIK, Corvinus Egyetem konzisztóriuma, EuroCommerce, CEECC) garanciát jelent a hazai kiskereskedelmi szakma összefogására, valamint arra, hogy a VOSZ-on belül a Kereskedelmi és Szolgáltató szekció továbbra is élenjáró munkaadói érdekképviseletként működjön Magyarországon.

 

Vissza a főoldalra