Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 08. 15., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2021. május 20.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének közleménye

Budapest, 2021. május 20., csütörtök (OS) - A VOSZ üdvözli az atipikus foglalkoztatási lehetőségek bővülését, a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezeteinek létrehozását. Ez az új, rugalmas foglalkoztatási forma tovább bővítheti a munkavégzési lehetőségeket és hozzájárulhat a családi élet és a hivatás, a munka világa összeegyeztethetőségéhez is.

Becslések szerint ma mintegy 300 ezer gyermekkel otthon lévő szülő van Magyarországon. Jelentős részük a gyermeknevelés mellett, részmunkaidőben vállalna munkát, de jelen szabályozási környezetben csak igen kötött keretek között teheti meg, ezért sajnos sokan kénytelenek lemondani erről a lehetőségről. Az ő részükre jelenthet segítséget a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetén keresztüli munkavállalás. A sikeres diákszövetkezeti és nyugdíjas-szövetkezeti szabályozáshoz hasonló megoldás lehetőséget biztosít arra, hogy a kisgyermeküket nevelő szülők közösen vállalkozzanak, munkát végezzenek, mindezt egyszerűen teljesíthető feltételekkel. A benyújtott törvénytervezet adó- és járulékkedvezményeket is biztosítana az induláshoz és működéshez: a szövetkezet bejegyzése illetékmentes, nincs szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség és társadalombiztosítási járulékot sem kell fizetni. A szövetkezeti tagok – apukák, anyukák – csak személyi jövedelemadót fizetnek, de adómentes élelmiszer- vagy étkezési utalvány juttatására is lehetőség nyílik. 
A szabadon, egyéni igények alapján, önkéntesen vállalható munkavégzés által a szövetkezet tagjainak és családjainak növekszik az életszínvonala, emellett szociális és kulturális szolgáltatásokat is kaphatnak. A válságból történő kilábalással több területen alakul ki munkaerőpiaci feszültség, amelyet enyhíthet ez az újonnan bekapcsolódó munkavállalói kör. A kisgyermekkel otthon maradók pedig nem esnek ki hosszabb időre a munkából (és a gyakorlatból), hanem lehetőségeiknek megfelelően, pl. heti 1-2 napban, vagy bizonyos napszakokban (pl. délutánonként néhány órát) dolgozhatnak.     Kiadó: Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Vissza a főoldalra