Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 08. 15., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2021. október 27.

A VOSZ részvétellel zajlott a B20 – a digitalizációs felgyorsítását, a globális összefogást és a klímakatasztrófa elkerülését sürgetik a világ vezetői

Egyedüli magyar résztvevőként vett részt a VOSZ képviseletében dr. Kovács Patrik társelnökünk a Business 20 gazdasági csúcson Rómában, október 7-8 között, ahol mindössze 200 üzletember lehetett jelen a G20 országokból.

A G20 a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, mely 1999 óta létezik és olyan fontos témákkal foglalkozik, mint a nemzetközi pénzügyi stabilitás, az éghajlatváltozás, a munkaerőpiac és a foglalkoztatás vagy épp a fenntartható fejlődés. Az esemény az elmúlt években a világ egyik legfontosabb éves politikai egyeztető fórumává vált, hiszen a G20 országok termelik a globális GDP 85%-át, a Co2 kibocsájtás 80%-át, a globális kereskedelmi kapcsolatok 75%-át, emellett a világ lakosságának 60%-a lakik ezekben az országokban. 

 A G20 (Global 20) csúcsot a B20 (Business 20) csúcs készíti elő, mely egy éves munkafolyamat során a nemzetközi üzleti élet legmeghatározóbb szereplőinek személyes közreműködésével ajánláscsomagokat fogalmaz meg a G20 politikai vezetőinek számára. 

Az G20 szervezője tavaly Saudi Arabia, jövőre Indonézia, 2021-ben pedig Olaszország, így a B20 munkájának koordinálását olasz partnerszervezetünk, a Confindustria látta el.   

A szűkkörű hibrid konferencián a Business at OECD (BIAC) részéről részt vett Rick Johnston, a BIAC újonnan választott elnöke is, aki egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként osztotta meg vízióját a közös munkáról, mivel a BIAC fontos szakértői és koordinátori szereppel bír a B20 életében, e speciális munkának pedig immár két éve részese a VOSZ is dr. Kovás Patrik személyén keresztül, aki a BIAC KKV és Vállalkozási Bizottságát elnököli. 

 A Business 20 római eseményén előadást tartott több miniszter, Nobel-Díjas és globális cég felsővezetője mellett, Jeff Bezos az Amazon tulajdonosa, Christine Lagarde az Európai Központi Bank Elnöke, Matthias Cormann az OECD Főtitkára, a WTO főigazgatója és több ENSZ Szakosított szervezet vezetője. 

A konferencián bemutatásra kerültek a B20 munkacsoportjainak legfontosabb ajánlásai, melynek középpontjában a digitális technológiák és a klímaváltozás áll. Az összes előadó és globális vezető kiemelten beszélt a globális klímaváltozás hatásairól, mivel a hőmérséklet 2,7C fokkal emelkedik, amit a katasztrófa elkerülése érdekében 1C fok alatt kellene tartani. Az egész világ, így a kormányok és vállalkozói szektor képviselői is felismerték, hogy mindannyiunk közös érdeke a világ zöldítése, a klímaválság elkerülése és a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű használata.  

A konferencia végén a jelenlévők a B20 munkacsoportjaiban megfogalmazott ajánlatcsomagot személyesen Mario Draghi olasz miniszterelnöknek adták át, aki a javaslatokat megvitatásra bevitte a G20 vezetők csúcsértekezletére. 
Vissza a főoldalra