Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 07. 03., vasárnap
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2022. június 20.

Fontos, hogy ne menjenek vissza a szürkegazdaságba a katás vállalkozók

A B2C és B2B szolgáltatókat választaná külön a VOSZ a KATA módosítása során, és elsősorban a magánszemélyeknek teljesítő (B2C) vállalkozásokat részesítené előnyben – mondta el a Portfolio-nak Gazsi Attila, a szervezet országos elnökhelyettese. Szerinte a legfontosabb az, hogy megmaradjon a KATA vonzereje, és a változások nyomán ne forduljon a szürkegazdaság felé több tízezer vállalkozó.

Jelenleg is zajlik az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal, a jövő héten is zajlanak a tárgyalások, így a KATA jövőbeni feltételrendszere még kialakulóban van – mondta el a Portfolio-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) országos elnökhelyettese. Hozzátette:

A LEGFONTOSABBNAK VÁLLALKOZÓI RÉSZRŐL AZT TARTJÁK, HOGY ÚGY FORMÁLJÁK ÁT A NÉPSZERŰ ADÓZÁSI FORMÁT, HOGY AZ MEGTARTSA A MEGENGEDŐ ÉS ÖNFOGLALKOZTATÓ JELLEGÉT.

Megmaradhatna fehérnek

Jelenleg a KATA adónemet 430 ezer vállalkozó alkalmazza, a kormány álláspontja szerint ebből mintegy 230 ezer lehet az, akik a kormány elképzelései ellenére veszik igénybe a lehetőséget. Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy „fontos szempont, hogy azok maradjanak, akikre ezt kitalálta eredetileg a kormány”. Hozzátette: nem szeretné a kormány azt, hogy a nagy cégek vezérigazgatói a jövedelmük egy részét KATA-s bevételként kapnák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
2022. 06. 17.

Gulyás Gergely elárulta: marad, de mindenképp változik a KATA

2022. 06. 17.

Az építőiparban is vannak "okosítások" a KATÁ-s vállalkozásoknál

2022. 06. 16.

100-150 ezer adócsaló KATÁ-s lehet - Rájuk szállhat a NAV

2022. 06. 15.

Eldőlt: változik a KATA - Több százezer adózó izgulhat

Gazsi Attila szerint fontos lenne, hogy a KATA módosítása olyan formában történjen meg, hogy a szóban forgó 230 ezer ember „ne induljon el a szürkegazdaság irányába.”

Túlhasználat alakult ki

Mint elmondta, ezek az emberek nem csaltak, hanem a törvény adta kereteket használták ki.

Elismerem, hogy a gyakorlat valóban túlfutott az eredeti kereteken, egyfajta túlhasználat alakult ki a KATA választásában.

Ennek eredményeképp Gazsi Attila elfogadhatónak tartana egy olyan jellegű szigorítást, amelynek során a magánszemélyeknek szolgáltató KATA-adózók, például fodrászok, manikűrösök némi előnyt élvezhetnének a cégeknek szolgáltató társaikkal szemben.

Fontos lenne tehát, hogy a majdani szabályozás megkülönböztesse a B2C és a B2B szolgáltatókat, előbbiek javára.

A VOSZ országos elnökhelyettese hozzátette: a KATA kiváló lehetőséget jelentett a gazdaság fehéredésére, az így adózóknak nem kellett költségszámlákat gyűjteni, vagy „az útiköltséggel trükközni”.

EZ OLYAN ELŐNY, AMELLYEL AZ EGÉSZ GAZDASÁG NYERT – HANGSÚLYOZTA.

„Bízom benne, hogy olyan szabályozás születik, amely megakadályozza azt, hogy a szóban forgó vállalkozói rétegnek akár csak a töredéke ismét a szürke- és feketegazdaság irányába induljon el, ez ugyanis kedvezőtlen lenne a vállalkozásoknak, a költségvetésnek és a teljes gazdaságnak” – fogalmazott Gazsi Attila.

Fotó: Getty Images
Forrás: portfolio.hu

Vissza a főoldalra