Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
Nógrád megye
Ha szeretne visszatérni az országos oldalra, kattintson a logóra
2022. 08. 15., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2019. június 11.

Szorosabb együttműködésre törekszik Nógrád és Eperjes megye

Szerdán Salgótarjánban fogadta Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke az Eperjes Megyei Önkormányzat vezetőségét. A találkozó központi témája a jövőbeli együttműködés elmélyítése volt. Elsősorban a gazdasági és turisztikai kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei merültek fel a találkozón.

Jozef Lukáč, az Eperjes Megyei Önkormányzat alelnöke az eperjesi megyei üzleti kamara tagjaival érkezett a Vállalkozók Országos Szövetségének Nógrád megyei szervezete által szervezett találkozóra.

Mint a sajtótájékoztatón Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke megjegyezte: gazdasági, turisztikai, kulturális valamint infrastrukturális témákról tárgyaltak.

A két megye vezetősége már korábban is találkozott. Az Eperjesen megvalósult széleskörű eseményen a közös, fontos problémák, lehetőségek meghatározására összpontosítottak. Jozef Lukáč kifejtette: konstruktív találkozón vettünk részt, a mostani találkozón konkrét feladatkörökről esett szó.

Az önkormányzatok együttműködésének lehetősége mellett keresték a vállalkozói szféra közös feladatait is.

Salgótarjánban felvetették a közös projektek lehetőségét is. Mint az eperjesi alelnök megjegyezte: közös értékek mentén szervezik meg a leendő projekteket.

„Nagyon bizakodó vagyok a két megye gazdasági együttműködését illetően. Szélesebb körű együttműködés kialakításán dolgozunk Heves megye, Szabolcs-Szatmár megye, valamint a Besztercebányai megye és az Eperjesi Megye bevonásával” – hangoztatta a sajtótájékoztatón Skuczi Nándor. Ez erősítené Észak-kelet Magyarország és Kelet-közép Szlovákia kapcsolatát.

A Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke a kapcsolatépítések közt említette az Óbudai Egyetem salgótarjáni intézete és az Eperjesi Egyetemmel kialakítandó oktatási együttműködést. A gazdasági együttműködés közös céljaként fogalmazta meg a fiatalok szülőföldön maradását. A természet-földrajzi értékek kiaknázása a turizmus részéről szintén lehetőség az együttgondolkodásra. Az agráriumban rejlő lehetőség ugyancsak közös pont lehet. Az ipari termelésben is akadnak közös programlehetőségek – vázolta fel Skuczi Nándor.

A kis- és középvállalkozások is alapjai lehetnek a két megye közti gazdasági kapcsolatoknak. Erre van igény a vállalkozók részéről

– véli Skuczi Nándor.

Fontos a határon átnyúló együttműködések erősítése

A Nógrád Megyei Közgyűlés szorosabb kapcsolat kialakítására törekszik a Besztercebányai Megyével. Az erről szóló megállapodást idén január első napjaiban írták alá.

Az első közös célkitűzések a tél folyamán meg is valósultak. Többek között síbusz járatotindítottak a Nógrád megyei székhely és a Besztercebányai megye területén lévő síközpontok között.  A megye vezetősége és a szakemberek rendszeres időközönként találkoznak, általában felváltva választva helyszínt a két megye területén.

Mint Jámbor László, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat MKP-s képviselője, a külkapcsolatokért felelős bizottság elnöke a Felvidék.ma-nak korábban elmondta:

a megye új vezetőségének fontos a jó kapcsolatok kialakítása az államhatár túloldalán lévő megyékkel.

Nógrád megyéhez hasonlóan a Besztercebányai Megyei Önkormányzat is törekszik az együttműködés bővítésére. Terveik közt szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyével kötendő együttműködési szerződés aláírása is.

 

(Kelet-Nógrád közéleti magazin/Felvidék.ma)

Vissza a főoldalra