„Ha szezonális munkákról beszélünk, akkor a legjelentősebb időszak természetesen a nyár. Köztudott, hogy a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén tömegeknek kínálnak munkát. Ahogy tavaly, idén is lesznek olyan területek, ahol nincs elegendő munkaerő. Gondolok itt a népszerű turisztikai desztinációkra vagy a mezőgazdaságban a kukorica címerezésre, gyümölcsszedésre” – sorolta a több mint 25 éves munkaerő-piaci tapasztalattal rendelkező Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője, Baradits Bulcsú.
Az üzletágvezető szerint összességében elmondható, hogy a HORECA-szektor továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, ami véleménye szerint ezen a nyáron is érezhető lesz. „A szezonra munkát vállaló kisegítő személyzet akár nagyobb létszámú biztosítása munkaerő-kölcsönzéssel is megoldható. Ez a működésünk lényege, felkészültek vagyunk. Az effajta rugalmasság az egyik fő erényünk. Ha a munkáltatói elvárások összetettek, összefognak az üzletágaink” –Baradits Bulcsú.
„Sokszor képzett munkaerőt szeretnének, felszolgálókra, szakácsokra, pultosokra van szüksége partnereinknek. Gyakori példa, hogy a végzettség és az alapos referenciaellenőrzéssel igazolt szakmai tapasztalat mellett egy szakácsnak angolnyelv-tudásra is szüksége van, mert eleve multikulturális csapatba érkezik. Ilyen esetben a közvetítésen dolgozó kollégáink koordinálják a felvételt, előszűrik a nem feltétlenül hazai jelentkezőket” – tette hozzá Farkas Edit, a Man at Work közvetítés üzletágért felelős szakmai vezetője.
A szezonalitás alapjában véve létszámnövekedést generál a kölcsönbeadónak, de manapság kevés esetben jár ez a kölcsönvevőnél a szó szoros értelmében vett bővítéssel.
„Az élelmiszeripar szezonális jellegű munkaerő-igénye mögött mostanság tudatos, átgondolt, hosszú távra tervezett HR-folyamatok zajlanak. Természetesen nem azt mondjuk, hogy vége a szezonalitással járó határozott idejű foglalkoztatásnak, de a megnövekedett fogyasztói igények miatti időlegesnek számító felvételek az elmúlt években már más elgondolással is kiegészültek. A bújtatott minőségi cserékről és a már korábban kilépők pótlásáról is szól ez a nyár” – osztotta meg tapasztalatait Farkas Edit.
A humánszolgáltatók valószínűleg izgalmas hónapokra készülhetnek. „Biztosan jelentkezni fognak új igények, ősztől minden iparági szereplő erőteljes növekedést, munkaerő-felvételt prognosztizál. Az erre való felkészülésre tökéletesnek mutatkozik az előttünk álló időszak. Akiket a mezőgazdaság, a turizmus-vendéglátás nem szív fel végleg nyáron, potenciális munkavállalói lehetnek az őszre jósolt fellendülésnek” – mondta Baradits Bulcsú.