A versenyre 22 minta érkezett, amelyek mindegyike kimagasló színvonalat képviselt – írja az agrotrend.hu. A rangos zsűrit dr. Csiba-Herczeg Ágnes vezette. A bírálati szempontok között a könnyed, harmonikus, elegáns íz- és illatvilág állt az élen, hiszen a cél az volt, hogy olyan pezsgőt találjanak, amely tökéletesen illeszkedik a VOSZ célkitűzéseihez.
Az Év Pezsgője díjnyertes italát a VOSZ az Év Vállalkozója díjátadón, valamint reprezentációs célra is széles körben fogja használni, így az ideális választás minden alkalomra felejthetetlen élményt kell, hogy nyújtson.
Az előzsűrizést követően 7 pezsgő került a fókuszba, majd a második kör kóstolás után három döntősre szűkült a mezőny. A fináléba jutott italok a következők:
1. Androsics Birtok és Borterasz: Furmint 2022
2. Babits Pincészet: Furmint, 2021
3. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Pino Noir-Chardonnay Serie N49
A döntős pezsgők mindegyike kiemelkedett a minőség, a komplexitás és az egyedi ízvilág tekintetében, így nincs könnyű dolga a zsűrinek a végső győztes kiválasztásakor. A végső döntésre az október 8-ai VOSZ elnökségi ülés után kerül sor, ahol a három versenyző közül egyet az Év Pezsgőjének választanak.
A verseny szervezésében számos neves intézmény és támogató vett részt. A Pécsi Egyetemi Borbirtok biztosította a zsűrizés helyszínét, a Halimba-Crystal poharai pedig a bírálat során emelik az élményt. Az esemény kommunikációs feladatait az agrotrend.hu látja el, amely elkötelezetten hozzájárul a pezsgőkultúra népszerűsítéséhez is.