Augusztus 1-jétől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is.
A június 1-jén indult kötelező akciózás eredetileg az alábbi termékkategóriákra terjedt ki:
- baromfihús
- sertésés marhahús
- hal, halkonzerv
- húskészítmények
- tej, tejföl és helyettesítői
- joghurt egyéb savanyított készítmények
- egyéb tejtermék
- sajt
- vaj, margarin és készítményei
- egyéb zsiradékok
- kenyér
- péksütemények
- száraztészta, rizs, egyéb cereáliák
- liszt, cukor, tartósított lisztesáru
- friss zöldség
- friss gyümölcs
- gyümölcs-, zöldséglé
- készételek, fűszerek, ételízesítők
- kávé, tea
- ásványvizek és üdítőitalok
Augusztustól a kötelező akciózás az alábbi termékfajtákkal egészül ki:
- kristálycukor
- búzafinomliszt
- napraforgó étolaj
- házi sertés comb
- csirkemell, csirkefarhát
- 2,8 százalékos UHT tej
- tojás
- étkezési burgonya, kivéve újburgonya
A kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – legalább 15 százalékra emelkedik, másrészt a kötelező akciózási szabályok kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. A fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.